„Toate ființele umane sunt născute libere și egale în drepturi” - așa poate fi rezumată declarația universală a drepturilor omului, din 1948.
Pornind de la această idee fundamentală, în perioada decembrie 2023 – martie 2024, s-a desfășurat un proiect inedit de parteneriat între Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești, județul Botoșani, și Școala Gimnazială „Constantin Tomescu” Pleșești, Școala Osoi, județul Suceava. Rotary Club Botoșani și Rotary Club Suceava Cetate și-au unit forțele pentru a implementa o serie de acțiuni în folosul elevilor acestor școli din mediul rural, în special cei cu o situație socială defavorizată.
Obiectivul principal al proiectului a fost promovarea incluziunii sociale prin dezvoltarea relațiilor de prietenie și consolidarea coeziunii în echipă și comunitate prin implicarea tuturor actorilor educaționali în mediul școlar. Astfel, proiectul a vizat o serie de acțiuni pentru elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești, jud. Botoșani, și Școala Gimnazială „Constantin Tomescu” Pleșești, Școala Osoi, jud. Suceava. Dintre acestea: ateliere de sensibilizare, cursuri de formare specializată pentru cadre didactice, dotarea bibliotecii, cursuri de educație financiară și de prim ajutor.
Proiectul s-a încheiat la sfârșitul lunii martie prin două schimburi de experiență și bune practici între cele două școli partenere, menite să consolideze relațiile de prietenie dobândite în procesul de implementare al proiectului. Astfel a fost promovat și dobândit cu succes laitmotivul proiectului, „Prietenia”.
„Ne-am bucurat mult de acest proiect și de faptul că două cluburi Rotary, respectiv două școli, și-au dat mâna pentru a oferi puțină normalitate unor copii într-o societate în care diferențele sociale, de gen, de etnie, de mentalitate sunt din ce în ce mai puternice. Prietenia rămâne, dincolo de diferențele de orice fel, principalul motor al unei societăți sănătoase, iar dacă mai avem încă mijloace de a o promova și încuraja acest lucru atunci suntem datori să o facem. Mulțumesc tuturor celor care au pus suflet în acest proiect”, a declarat Anamaria Tănase, președinte Rotary Club Botoșani.
În egală măsură, Loredana Mihăilă, președinte Rotary Club Suceava Cetate, a vrut să sublinieze importanța acestui proiect și a precizat că „investiția în educație în mediile defavorizate nu este doar o necesitate, ci o misiune vitală care schimbă vieți și modelează viitorul comunităților. Educația este motorul progresului și un catalizator pentru dezvoltare, în special în zonele unde accesul la resurse de învățământ de calitate este limitat. Prin focalizarea pe educație, putem crea o lume mai echitabilă, deschizând porți către oportunități care, altfel, ar fi rămase închise”.
Finanțarea proiectului “Prietenie și incluziune – coeziune în echipă” a fost realizată în cadrul programului ”Educație pentru noua generație”, susținut, implementat și cofinanțat de Rotary District 2241 România și Republica Moldova. Parteneriatul dintre Rotary Club Botoșani și Rotary Club Suceava Cetate presupune un angajament al acestora de a promova și de a susține educația la toate nivelurile ei.