Polițiștii de la Secția Rurală Marginea au realizat o a doua captură în acest an de material lemnos de esență foarte rară – paltin creț, utilizat de meșterii lutieri pentru confecționarea instrumentelor muzicale de calitate, în special a viorilor de înaltă valoare.
Lemnul se comercializează pe piața neagră, nefiind în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase.
Miercuri, 10 aprilie, în jurul orei 10.30, polițiștii de la Marginea au avut date că o autoutilitară venită din județul Mureș este implicată în transporturi ilegale de paltin de munte creț, pentru confecționarea viorilor.
Autoutilitara venită de la Reghin, interceptată după activități de pândă în mai multe localități
În urma unor activități de supraveghere și pânde derulate pe raza satului Voievodeasa din comuna Sucevița, precum și pe raza comunelor Marginea și Horodnic de Sus, tot pe 10 aprilie, în jurul orei 17.50, autoutilitara suspectă a fost oprită în trafic pe DN 2E, pe raza comunei Horodnic de Sus.
La volan era un șofer din municipiul Reghin, județul Mureș, care a prezentat pentru control documentele personale și pe cele ale autoutilitarei, precum și un aviz de însoțire, fiind înscrisă cantitatea de 2,52 mc lemn de foc comun.
Mașina a fost condusă sub escortă la punctul de descărcare de pe raza Ocolului Silvic Marginea, unde datele polițiștilor s-au confirmat.
În urma activităților de inventariere desfășurate de către personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, a rezultat că în autoutilitară se afla cantitatea de 2,56 mc specia paltin de munte creț, în condițiile în care în avizul de însoțire era înscris sortimentul de lemn de foc (lemn comun).
”Valoarea reală a materialului lemnos transportat este de aproximativ 25.000 de lei (5.000 de euro), iar din datele obținute rezultă faptul că, în zona județului Mureș, acesta se vinde la suprapreț. Lucrătorii silvici au menționat faptul că lemnul de paltin creț este o specie rară de lemn și nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase, iar vânzătorii vând la negru acest tip de lemn la un preț supraevaluat.
La nivelul Secției 3 Poliție Rurală Marginea vor fi continuate activitățile de monitorizare și combatere a transporturilor ilegale de materiale lemnoase, în special de paltin de munte creț”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu.
Polițiștii au confiscat cantitatea de lemn și l-au amendat pe șofer.
Mai mult de atât nu au putut face deocamdată, având în vedere că Ocolul Silvic Marginea nu se poate constitui ca parte vătămată cu prejudiciul real, în lipsa clasificării oficiale.
”Studiile arată că acest lemn are proprietăți acustice care îl fac să amplifice mai bine sunetul, dându-i o valoare deosebită”
Deși oficial nu are valoare specială, paltinul creț pentru confecționarea viorilor se vinde așadar cu aproximativ 2.000 de euro m.c.
Polițiștii de la Marginea cred că samsarii din Mureș au venit în zonă doar pentru a prelua lemnul de esență rară, care probabil a fost tăiat anterior de localnici din zona Voievodeasa-Sucevița.
Paltinul creț se găsește foarte rar și răzleț printre paltinii normali, astfel explicându-se și de ce este atât de scump.
Prof. univ. Cătălin-Constantin Roibu, de la Facultatea de Silvicultură din cadrul USV Suceava, a confirmat pentru Monitorul de Suceava că lemnul de paltin creț este o raritate, care se formează prin cumularea mai multor factori de mediu.
”Studiile arată că acest lemn are proprietăți acustice care îl fac să amplifice mai bine sunetul, dându-i o valoare deosebită”.
O captură similară, tot în zona Marginea, la începutul acestui an
Anterior, la finele lunii ianuarie a acestui an, tot polițiștii de la Marginea au mai făcut o captură de 2,4 mc lemn din esență de paltin creț.
Atunci, șoferul a prezentat la control un aviz pentru cantitatea de 2,4 mc lemn, specia paltin de munte, iar totul părea a fi în regulă.
Polițiștii de la Marginea au avut suspiciuni că materialele lemnoase au fost încărcate din alt loc decât cel menționat în avizul de însoțire, precum și cu privire la esența materialului lemnos, având în vedere modul de porționare.
Prin urmare, autoutilitara a fost condusă de polițiști la punctul de descărcare a materialelor lemnoase din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul specializat a fost solicitat pentru inventariere și pentru stabilirea esenței.
Cantitatea de lemn era cea din aviz, dar lemnul era din specia rară și scumpă a paltinului creț.
Astfel de transporturi ilegale au mai fost interceptate de polițiști prin țară, însă nu foarte des.
O afacere cu mai mulți intermediari și cu destinație finală localitatea Reghin, unde sunt meșteri particulari care fac viori
Copacii din această specie, protejată prin lege, sunt foarte rari, cresc greu, sunt valoroși și se află în atenția celor care vor să câștige repede și ușor câteva mii de euro. Bineînțeles, pentru ca afacerea să meargă, trebuie să existe piață de desfacere și localitatea cu tradiție este Reghin, unde există meșteri particulari care știu să facă viori. Ei sunt cumpărătorii finali ai lemnului de paltin creț, însă în procesul prin care copacul din pădure ajunge să fie tăiat, transportat și pregătit pentru prelucrare sunt implicate mai multe verigi, fiecare cu partea aferentă de câștig.