Șapte elevi s-au calificat la faza națională a Olimpiadei de Securitate Cibernetică, eveniment ce figurează în premieră în calendarul competițional al Ministerului Educației.
Lotul sucevean este format din șase elevi ai Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung și un elev de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava: Marcian Ștefan Vitănescu, Darius Gavriloae, Ionuț Cristian Anghel, Irina Loghin, Silviu Iulian Mucea, Darius Rață și Adelin Mihai Sofian, din clasa a X-a.
Elevii militari au fost pregătiți de inginer Ionuț Raia și profesorii Gabriela Ionescu, Florin Mariuc și Marius Măgurean, iar elevul Colegiului „Petru Rareș” a fost îndrumat de prof. Marius Ududec.
„Adelin este pasionat de domeniul IT, având o vastă pregătire în domeniul informaticii și în cel al algoritmilor. De asemenea, este pasionat de securitatea cibernetică, dobândind noi competențe legate de elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, precum și tehnici de Open Source Intelligence.
Locul I la etapa județeană a primei ediții a Olimpiadei de Securitate Cibernetică îi conferă un binemeritat loc la etapa națională a Olimpiadei de Securitate Cibernetică. Apreciind puterea sa de muncă, corectitudinea, disciplina, seriozitatea şi competențele dobândite, îi urez mult succes la această competiție”, a arătat prof. Ududec despre elevul său.
De partea cealaltă, reprezentanții colegiului câmpulungean au transmis: „Îndrumați de pasiune și dornici să descopere cât mai mult, elevii echipei de cibernetică a Colegiului Național Militar încearcă să acumuleze cât mai multe cunoștințe de programare. Astfel, cu mult curaj și pregătiți să depășească orice obstacol, opt elevi militari au participat la prima ediție a Olimpiadei de Securitate Cibernetică, faza județeană, șase dintre ei reușind performanța de a se califica la etapa națională”.
La etapa națională va fi susținută o singură probă de concurs, care va cuprinde itemi ce vizează aspecte teoretice și aplicații practice de tip Jeopardy.
De menționat că județul Suceava s-a clasat pe locul doi ca număr de participanți și elevi calificați la faza națională.
Olimpiadă organizată în contextul evoluției tehnologice rapide, dar și al deficitului de specialiști
Olimpiada de Securitate Cibernetică a debutat în acest an. Această competiție oferă participanților provocări și probleme practice legate de securitatea informatică și îi încurajează să își dezvolte competențele în acest domeniu.
Ministerul argumentează organizarea acestui concurs drept „o recunoaștere clară a importanței majore pe care o dobândește educația de securitate cibernetică în România, în contextul evoluției tehnologice rapide, dar și al deficitului de specialiști în acest domeniu”.
Olimpiada de Securitate Cibernetică din România este o parte a unei mai largi mișcări internaționale de promovare a securității cibernetice și poate oferi participanților oportunități de a-și demonstra aptitudinile și de a se implica în comunitatea globală a securității informatice.
Participanții la faza națională a olimpiadei vor avea șansa de a fi selecționați în lotul lărgit al echipei naționale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC).