„Dranița între tradiție și actualitate la Bilca”, proiect realizat de elevi ai Colegiului „Andronic Motrescu” din Rădăuți, a fost recompensat cu Premiul I în cadrul etapei județene a Concursului ,,Cultură și civilizație în România”, de la finele săptămânii trecute.
Totodată, autorii lucrării - Petrică Bodnariuc, Sebastian Plesciuc și Bianca Ursachi -vor merge și la faza națională a competiției.
Proiectul a fost coordonat de profesorii Angelica Luminița Pîslar, Cristina Vițega, Mihai Cîrdei, de inginerul de sistem Cristian Constantin Drehuță și de Maria Luchian, contabil al unității școlare.
Locul al II-lea a fost acordat echipajului de la Colegiul Național Militar ,,Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, cu proiectul „Șezătoarea”.
Premiul al III-lea a revenit proiectului „Taina oului de Paște”, realizat de elevii Alessia Lungoci, Irina Rotari și Vasile Tiron, sub coordonarea profesoarelor Paula Ciobîcă, Cristina Moloci și Cristina Florea, tot de la „Andronic Motrescu”.
Adresat elevilor din ciclul liceal, concursul cuprinde o probă teoretică ce constă în pregătirea unui portofoliu de prezentare a temei alese, o probă practică reprezentată de ilustrarea temei alese prin diverse mijloace (audio-vizuale, grafice etc.) și prezentarea proiectului de conservare.
„Tinerii sunt interesaţi cine sunt ca neam şi ca bucovineni”
Reprezentanții Colegiului „Andronic Motrescu”, colegiu laureat cu două premii la etapa județeană, au arătat că prețuirea obiceiurilor a reprezentat o constantă în preocupările elevilor și profesorilor instituției. Dovadă sunt și numeroasele premii naționale obținute la concurs de-a lungul timpului: șapte premii I, două premii II, un premiu III, sub coordonarea profesoarelor Angelica Pîslar, Cristina Vițega și Paula Ciobîcă. ”Pâinea ca arhetipritualic la Vicov”, ”Nunta la Horodnic”, ”Sărbătoarea răbojului la Horodnic de Jos”, ”Coșul pascal la Vicov”, ”Oul de Paști”, ”Ceramica neagră de Marginea”, ”Rost și vremuire în casa țăranului de la Bilca”, ”Măsurarea laptelui la Horodnic” - sunt câteva dintre proiectele apreciate.
De asemenea, profesoarele Angelica Luminița Pîslar și Cristina Vițega, coordonatoare ale proiectului câștigător, au arătat: ,,În ziua de astăzi este prea multă risipă de lumină; lumina trebuie să vină din noi, din oameni. Datinile, obiceiurile, tradițiile se integrează elementelor deosebit de valoroase ale culturii spirituale populare, fiind cele ce definesc, alături de multe altele, particularitățile etnice ale unui popor.
Pentru a nu ne pierde în diversitatea culturii europene, trebuie să ne păstrăm şi să ne afirmăm identitatea şi conştiinţa naţională prin practicarea efectivă a obiceiurilor locale, acele acte repetate cu valoare sacramentală. Finalitatea acestor activități a constat în conștientizarea, cu bucurie în suflet, că tinerii sunt interesaţi cine sunt ca neam şi ca bucovineni, cum au trăit bunicii lor, în ce au crezut şi de ce, cu ce s-au îmbrăcat şi cum au socializat şi relaţionat fără telefonie mobilă şi internet”.