Blocarea frecventă a ambulanțelor în trafic, la orele de vârf, în zona comercială a municipiului Suceava i-a determinat pe ambulanțieri să solicite conducerii Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) să facă demersuri pentru desființarea separatoarelor de sens amplasate din zona Grupului Școlar Nr. 2 până aproape de sensul giratoriu de la Orizont.
Purtătorul de cuvânt al Sindicatului Ambulanța Suceava, Adrian Robert Rotariu, a declarat, luni, că în urmă cu un an a adresat o solicitare în acest sens către conducerea SAJ, la care nici până acum nu a primit răspuns, iar în urmă cu 6 luni a depus o cerere similară la Primăria Suceava. Adrian Rotariu a afirmat că nu a primit un răspuns scris la această solicitare, dar i s-a spus că „alte orașe au parapeți de beton de un metru” și că „acea bordură despărțitoare protejează de accidente, ceea ce este absurd”.
Săptămâna trecută l-a sesizat și pe președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, de la care a primit promisiunea că are problema în atenție, „va face tot posibilul să se implice activ” și a sugerat să facă o cerere și către Poliția Rutieră.
Adrian Rotariu a subliniat că solicitarea sindicatului nu este un moft și a arătat că dacă în timpul nopții, cu girofarul pornit, o ambulanță parcurge drumul de la SAJ până în cartierul Burdujeni în 7-8 minute, în orele de vârf durata acestui drum pentru o ambulanță cu girofarul și sirenele pornite este de 20-25 de minute.
Purtătorul de cuvânt al sindicatului ne-a pus la dispoziție și a prezentat, de asemenea, în matinalul „Prima oră” de la Televiziunea Intermedia, imagini cu ambulanțe blocate în trafic în zona comercială, și asta nu pentru că ceilalți participanți la trafic ar fi indisciplinați, ci pentru că efectiv nu au unde să se ferească, benzile de circulație din Suceava fiind prea înguste pentru a permite ca trei vehicule să meargă în paralel. Dacă separatoarele de sens din pavele și beton ar fi scoase, ambulanțele ar putea merge pe mijlocul străzii, fără să mai fie nevoite să intre pe contrasens.
Adrian Rotariu a mai spus că după ce un coleg de-al lor aflat în misiune, cu girofarul pornit, a fost implicat într-un accident rutier mortal, a rămas fără permis după 20 de ani de muncă în serviciul public și a demisionat de la 1 aprilie. „L-au găsit vinovat fiindcă nu a folosit și sirena noaptea. Colegii se feresc acum să mai intre pe contrasens. Ne așezăm și noi în rând și trecem când se ferește lumea”, a mai spus Adrian Rotariu.
Contactați, luni, primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat că problema separatoarelor de sens este de competența Poliției, nu a primăriei, iar purtătorul de cuvânt al Poliției, comisarul-șef Ionuț Epureanu, a spus că „nu ține de poliție, ci de administratorul drumului și Compartimentul sistematizare trafic de la Primăria Suceava”.