Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, Sorin Mihai Voloșeniuc, a făcut parte dintr-o nouă delegație guvernamentală care s-a deplasat în Azerbaidjan, întâlnirea ducând la încheierea a două acorduri care stabilesc termeni clari de colaborare între cele două state privind schimburi de produse agroalimentare și animale vii.
Doctorul Voloșeniuc a făcut parte din delegația formată din doi specialiști a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, condusă de președintele ANSVSA România, doctorul Alexandru Nicolae Bociu, acesta din urmă fiind cel care a semnat acordurile cu partea azeră.
Din România ar urma să ajungă pe piața azeră carne de pui dar și de oaie. Azerbaidjanul are 97% din populație musulmană, evident interesantă de carne de oaie.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc a făcut parte din toate delegațiile recente ale României în state cu care s-au parafat acte de comerț cu produse din carne.
Cel mai important și consistent acord parafat este cu Marocul, unde s-au exportat deja miei în viu și unde, în 2024, urmează a fi trimise în jur de 10 vapoare cargo cu miei vii, cu 20.000-30.000 de capete per transport.
O altă piață importantă deschisă recent este Algeria, unde România exportată ovine și carcasă de vită.
Vietnamul și Azerbaidjanul sunt țările cu care s-au încheiat acorduri și unde crescătorii români ar putea vinde cantități importante de carne de pui.
Revenind la cea mai recentă vizită, din capitala azeră – Baku, doctorul dornean Voloșeniuc a subliniat că a rămas plăcut surprins de dezvoltarea acestui stat, din punct de vedere economic în general dar și din punct de vedere sanitar-veterinar.
Sorin Mihai Voloșeniuc a mărturisit că în Baku a luat masa la un restaurant perfect din toate punctele de vedere la capitolul norme sanitar-veterinare, cum nu a mai văzut în numeroasele capitale prin care a trecut.
Azerbaidjanul are și un laborator sanitar-veterinar de referință, cu dotări de ultimă generație, în care se poate verifica cam tot ce consumă omul, dar și numeroase laboratoare mobile, de asemenea foarte bine dotate.
România poate exporta fără probleme carne de oaie și de pui, capitole la care avem o producție foarte bună.
România are ferme de pui cu capacitate mare de creștere pentru piața externă, iar exportul direct de cereale ar putea fi înlocuit cu exportul de carne de pui, astfel putându-se da plus valoare grâului.
Vestea este bună pentru crescători și producători, însă pentru consumatori poate apărea reversul medaliei, respectiv creșterea prețurilor, având în vedere piețele noi de desfacere.