Câteva zeci de angajați ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava au început de joi proteste în fața instituției, având cel puțin trei revendicări importante care s-au acumulat în ultima perioadă. Ca peste tot, problemele pleacă de la bani, de la salarizare și de la dotări și echipamente, care au tot consecințe financiare.
Protestele vor continua zilnic, între orele 10.00 și 11.00, în fața sediului instituției, fără întreruperea activității.
După cum ne-a declarat Lucian Ciobanu, vicepreședinte al organizației Camera Veterinarilor Suceava, salariații instituției sanitar-veterinare au trei revendicări principale. Prima ar fi legată de semnarea unui nou contract colectiv de muncă, cel precedent fiind din anul 2020, a doua problemă este mărirea salariilor cu minimum 20%, iar a treia problemă este legată de inspectorii sanitar-veterinari zonali, de pe raza județului, care nu au mașini de serviciu.
”Cu privire la salarizare cerem doar o acoperire a ratei reale a inflației, la fel cum s-a făcut și la alte instituții. Colegii inspectori zonali sunt nevoiți să meargă pe teren cu mașinile personale, nu există mașini de serviciu, piesele nu se decontează deloc, iar benzina foarte greu. Mașini de serviciu sunt doar la sediul DSVSA central, de la Suceava, colegii din județ își fac serviciul cu mașinile personale”, a explicat Lucian Ciobanu.
El a mai precizat că protestul de la Suceava este primul din țară, dar și colegi din alte județe își manifestă intenția de a demara astfel de acțiuni.
Traian Pădureț, președintele Sindicatului Cartel Alfa Suceava, a declarat că membrii de sindicat din cadrul DSVSA au tot dreptul la acest protest după revendicări neluate în seamă de ani de zile și în lipsa unui nou contract colectiv de muncă.
”Sunt presiuni de mai mulți ani și în momentul de față angajații de aici simt o presiune, voalat li se transmite că anumite posturi vor fi desființate. De la nivel central s-a transmis către direcțiile sanitare obligativitatea încheierii unui contract colectiv de muncă nou, iar dispoziția trebuie pusă în practică”, a declarat Traian Pădureț, care nu a putut detalia concret cine ar face presiuni și în ce constau acestea.
Directorii resping acuzațiile de presiune și se declară solidari cu protestatarii, cu precizarea că unele revendicări sunt greu de pus în practică pe termen scurt
Ca reacție la aceste declarații, directorul executiv al DSVSA Suceava, Sorin Mihai Voloșeniuc, a respins orice presiune și a subliniat că el și directorul adjunct Dănuț Corneanu sunt solidari cu protestatarii, parte din problemele semnalate fiind reale:
”Suntem solidari cu angajații, de multe probleme suntem afectați și noi, inclusiv de problema salarizării, care s-a acutizat și în instituția noastră pe fondul creșterii inflației. Colegii se raportează și la salarii din alte instituții. Suntem o instituție care are o activitate intensă de control, la noi este vorba de siguranța alimentelor sau, altfel spus, de siguranța populației.
Din păcate, unele revendicări sunt imposibil de pus în practică acum sau nu depind de noi. Facem tot ce putem pe plan local pentru a îmbunătăți calitatea muncii, cred că toți colegii știu de birourile modernizate recent, achiziția de calculatoare și alte facilități pentru care facem eforturi să găsim fonduri”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.
El a arătat că, într-adevăr, cele 8 circumscripții zonale din județ și colegii din punctele de frontieră nu au mașini de serviciu. Ar fi nevoie de 11 mașini pentru teritoriu, care însă nu există la acest moment.
Cum lipsa acestor mașini de serviciu este o problemă la nivel național, ar fi nevoie de o mărire a parcului auto al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Sorin Mihai Voloșeniuc a mai precizat că noul contract colectiv de muncă va fi semnat până la finalul lunii aprilie.