Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 79 (8608)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum ne vindecăm traumele

Cu toții ne confruntăm cu dificultăți noi când ne schimbăm viața și începem să trăim conștient și în concordanță cu valorile noastre. Uneori, ni se pare surprinzător faptul că până și evenimentele pozitive – cum ar fi o relație intimă, schimbarea slujbei sau nașterea unui copil – ne modifică viața în moduri care pot conduce la creșterea anxietății, împiedicându-ne să trăim în acord cu valorile noastre și impunând unele ajustări. De exemplu, cineva care s-a străduit să se implice într-o relație nouă își va imagina, poate, că viața va fi mai ușoară după oficializarea relației. Dar, pe lângă bucuria și mulțumirea oferite de o relație serioasă, este nevoie de o atenție continuă și deliberată. În plus, timpul dedicat relației va duce probabil la schimbări în alte domenii ale vieții, cum ar fi alimentația, relațiile de prietenie sau cele profesionale.

Când întâmpinăm schimbări în viață, ne alocăm timp și ne revizuim fiecare domeniu al vieții, ne clarificăm valorile din aceste domenii și alegem acțiuni noi, care să se poată încadra în contextul schimbat al vieții noastre și să ne ajute să ne menținem drumul. Echilibrul între domenii se poate modifica și poate fi uneori neuniform (de exemplu, dacă avem o nouă relație, s-ar putea să ne concentrăm asupra ei atât de tare, încât relațiile profesionale sau de prietenie să aibă puțin de suferit), dar, cu timpul, implicarea în toate domeniile într-un mod compatibil cu ceea ce contează pentru noi va contribui la sentimentul general al scopului și stării de bine.

Modificări similare au loc atunci când un cuplu are primul copil. Deși este o completare extrem de semnificativă în viață, aspectele relației, care erau ușor de întreținut anterior, pot necesita acum o atenție și o grijă sporite. Schimbări mai subtile pot avea loc. De asemenea, odată cu trecerea timpului, pe măsură ce copiii intră în alte etape de dezvoltare, s-ar putea să ne fie de ajutor să verificăm din când în când toate domeniile vieții noastre, pentru a ne asigura că trăim viața pe care o vrem, în loc să reacționăm instinctiv la schimbarea împrejurărilor.

Chiar și schimbările pozitive și dorite ne pot abate de la traseu și necesită o revizuire atentă a valorilor și a acțiunilor pe care alegem să le întreprindem în domeniile importante ale vieții noastre.

Evenimentele importante și tulburătoare pot, desigur, să pună serios sub semnul întrebării intenția noastră de a duce o viață conștientă, orientată spre valori. Când trecem printr-un eveniment traumatic, o boală sau o suferință (personală sau a unui apropiat), când ne pierdem slujba sau când cineva drag moare, viața noastră este semnificativ perturbată. Pe de altă parte, este posibil să fim supuși mai multor factori de stres minori, care ne accentuează sentimentul general de neliniște și suferință. Presiunile financiare, emoționale și fizice trebuie tratate cu răbdare și atenție. Pentru mulți dintre noi, acestea sunt momentele în care suntem cel mai predispuși să uităm cele învățate și să ne reluăm vechile obiceiuri – încercând să ne distragem atenția de la durere, mâncând sau bând excesiv, lucrând prea mult, uitându-ne la televizor sau făcând alte lucruri care ne pot aduce alinare pe moment, dar nu ne îmbunătățesc viața.

Când cineva drag se îmbolnăvește grav sau moare, simțim în mod natural o tristețe profundă și/sau frică. Chiar și după ce învățăm că oamenii se confruntă cu tot felul de emoții – unele dintre ele fiind foarte puternice –astfel de situații pot deveni atât de copleșitoare, încât ajungem să credem că nu le mai putem suporta și încercăm să le suprimăm sau să evităm cumva durerea. Un răspuns similar este des întâlnit în cazul situațiilor traumatice, cum ar fi, de exemplu, după o agresiune fizică sau un dezastru natural. Cu toate acestea, emoțiile nu pot fi complet suprimate sau evitate. Vom descoperi că distragerea atenției sau evitarea este utilă uneori, dar vom învăța, de asemenea, că trebuie să respectăm durerea resimțită.

Uneori, pierderile sau traumele creează un context în care, de fapt, ne este și mai ușor să ducem o viață împlinită, fiindcă evidențiază ceea ce contează cu adevărat pentru noi. Alteori însă, când durerea noastră evocă dorința naturală de inhibare și evitare, aceste situații ne pot face să credem că nu are rost să ne alegem acțiunile sau că ar trebui să renunțăm la unele relații pentru a evita alte suferințe pe viitor.

Toate acestea sunt reacții naturale la pierderi și oricine poate trece prin ele, indiferent cât de mult se dedică unei vieți conștiente, bazate pe valori. Totuși, din nou, în orice moment, putem observa și alege să adoptăm o atitudine conștientă față de această situație.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum ne vindecăm traumele.
 Vizualizări articol: 2821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 20 voturi
Cum ne vindecăm traumele5.0520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei