Vântul puternic din cursul zilei de marți a desprins elemente din acoperișurile a trei blocuri din municipiul Suceava și pompierii au fost solicitați să intervină pentru îndepărtarea acestora. Este vorba despre blocul din fața Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, de blocul ”Lamă” din fața Primăriei Suceava și de un bloc din cartierul Obcini.
În zona teatrului traficul a fost restricționat pentru a se permite intervenția pompierilor.
În orașul Gura Humorului vântul a provocat de asemenea probleme. Potrivit ISU Suceava, o bucată de tablă s-a desprins de pe un bloc de locuințe. În cădere, bucata de tablă, cu o dimensiune de aproximativ 30 de metri pătrați, a avariat două autoturisme parcate. Au intervenit pompierii militari de la Garda de Intervenție Gura Humorului pentru asigurarea zonei și pentru degajarea elementului de construcție. Echipajul pompierilor a consolidat și alte bucăți de tablă de pe blocul afectat, care erau în pericol de cădere.
După ce militarii și-au încheiat misiunea, în zonă au rămas polițiștii locali, care au balizat și au asigurat zona, pentru evitarea producerii unor eventuale accidente.
Din fericire, nici o persoană nu a fost rănită.
Pentru zilele cu vânt puternic Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava a transmis o serie de recomandări către populație. Astfel, se recomandă atenție sporită în cazul deplasărilor în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți, precum și parcarea autoturismelor în locuri ferite. Firele de electricitate căzute la pământ nu trebuie atinse și nu este recomandată adăpostirea în apropierea construcțiilor improvizate: corturi, schele sau clădiri cu fațade ce prezintă semne de degradare.
În condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă și este interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la clădiri, depozite sau la păduri aflate în apropiere.
Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.