Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 3 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 78 (8607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Foc deschis

Peste 65 de hectare de vegetație uscată, afectate de incendiile provocate intenționat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În numai o singură zi, pe 1 aprilie, peste 65 de hectare de vegetație uscată au ars, în cele mai multe cazuri fiind vorba de incendieri intenționate. Și asta după ce numai cu o zi mai devreme incendiile au mistuit 25 de hectare de vegetație uscată.

Incendiile de luni au avut loc în localitățile Slatina, Câmpulung Moldovenesc, Rădășeni, Demăcușa și Vicovu de Sus.

Au fost și două situații mai deosebite, care au necesitat un efort sporit și o mobilizare mare de forțe.

La Câmpulung Moldovenesc, incendiul de la vegetația uscată s-a propagat la o pășune împădurită, existând pericolul de extindere către pădurea din zona orașului. Pentru a localiza și pentru a stinge acest incendiu a fost nevoie de 65 de persoane, respectiv pompieri militari, lucrători ai ocoalelor silvice și de la serviciile voluntare pentru situații de urgență.

A fost afectată o suprafață de aproximativ 30 de hectare, iar pentru stingerea flăcărilor s-a intervenit mai bine de 8 ore. Intervenția a fost una extrem de dificilă, deoarece suprafața era foarte mare și accidentată, iar în plus bătea vântul.

”Misiunea a fost îngreunată și de faptul că autospecialele de stingere nu au avut acces direct la focarele de incendiu, iar în zonă nu existau surse de alimentare cu apă. Au ars vegetație uscată și lăstăriș de pe pășune, flăcările degradând și circa 300 de metri liniari dintr-un gard din lemn și aproximativ 20 de arbori (nu din fondul forestier)”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.

Un alt incendiu care a creat probleme serioase s-a înregistrat în satul Demăcușa, din comuna Moldovița, unde au fost afectate tot 30 de hectare de vegetație uscată și pășune împădurită.

”Transmitem din nou un apel către populaţie, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice.

Având în vedere pericolul generat de aceste evenimente, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis”, au mai anunțat cei de la ISU Suceava.

Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenții, iar amenzile sunt cuprinse între 7.500 de lei și 15.000 de lei, pentru persoane fizice, și între 50.000 de lei și 100.000 de lei, pentru persoane juridice.

”Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase, dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucovina al județului Suceava solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112”, a arătat maiorul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 65 de hectare de vegetație uscată, afectate de incendiile provocate intenționat.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 65 de hectare de vegetație uscată, afectate de incendiile provocate intenționat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei