Elevi ai Colegiilor de Industrie Alimentară și „Petru Rareș” Suceava au fost medaliați în Tunisia, în cadrul celei de-a 15-a ediții a I-FEST2 – „Festivalul Internațional de Inginerie, Știință și Tehnologie”, cel mai mare concurs de proiecte științifice de pe continentul african, adresat tinerilor preocupați de acest domeniu.
De la Colegiul de Industrie Alimentară, elevii Andreea Maria Neșculescu, din clasa a XII-a A, și Ștefan Andrei Neșculescu, din clasa a IX-a A, s-au întors cu medalie de bronz.
Proiectul realizat de către elevi - „Soluții pentru conservarea Laricelui european” - a fost coordonat de către prof. Olivia Macovei.
Potrivit acesteia, „la acest eveniment au participat elevi și profesori din Europa, Asia, Africa și America de Sud. Pe parcursul evenimentului elevii au prezentat proiectele lor atât publicului, cât și juraților, după care s-a stabilit clasamentul”.
Cât privește Colegiul „Petru Rareș”, echipa compusă din Radu Fediuc și Isidor Herea (elev al Școlii Gimnaziale Nr. 3 Suceava) au obținut medalie de aur și nominalizarea în top 10 cele mai bune proiecte prezentate în întregul concurs.
Lucrarea lor de inventică școlară denumită ”Cyber Dial” este un sistem de telefonie independent de rețele sau de internet și un sistem de comunicare și alertare codificată.
De asemenea, echipa compusă din Cezara Țui și Maria Cristea a obținut medalie de bronz cu lucrarea „Inteligibilitatea Cuvintelor cu Litere Lipsă, în Plus sau Substituite”.
Acest studiu vizează identificarea limitei de inteligibilitate a cuvintelor cu erori de scriere și concluzionează asupra acestei limite printr-o interpretare statistică.
De menționat că autorii celor două lucrări au 14 ani, sunt în clasa a VIII-a și au concurat de la egal la egal cu elevi și studenți veniți de pe patru continente având și 24 de ani.
„Concursul nu a inclus categorii de vârstă, evaluarea și premierea realizându-se unitar, indiferent de vârstă și nivel de reprezentare. Deși au un examen de evaluare în față, elevii de clasa a VIII-a au manifestat o mare dedicare pentru elaborarea lucrărilor și prezentarea acestora în concurs. În calitate de profesor coordonator al lucrărilor consider că acestea au un mare potențial de dezvoltare, iar elevii autori au calități deosebite pentru domeniul inventicii și inovației”, a arătat prof. Anca Viorica Greculeac, coordonatoarea elevilor.
500 de proiecte din 35 de țări
Concursul internațional numit I-FEST2 a fost la a 15-a ediție și s-a derulat în Mahdia, Tunisia. El a reunit peste 500 de proiecte din 35 de țări de tipologii extrem de diferite.
Pe lângă zilele efective de concurs și de prezentare către public a lucrărilor, participarea la I-FEST2 a constituit și un mod deosebit de interesant de descoperire a elementelor de cultură și civilizație ale Tunisiei.
„Astfel, organizatorii au facilitat vizitarea celei mai vechi moschei din Africa în Kairouan, a coloseumului roman din El Jem, a muzeului de artă Bardo din Tunnis, a muzeului de științe al capitalei, a orașul Sidi Bou-Said, a oazelor din apropierea orașului Tozeur și a muzeului evoluției umane locale din același oraș. Nu în ultimul rând s-a realizat o deplasare în deșert și s-a parcurs o porțiune din fostul circuit de formula1 Paris-Dakar. De asemenea s-a vizitat locul unde s-a filmat unul dintre filmele Star Wars.
Dorim să mulțumim organizatorilor pentru această minunată aventură științifică și culturală pe care o vom împărtăși cu cei apropiați. De asemenea, dorim să mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această deplasare: sponsorilor (Egger și Ursa Mare), părinților, profesorilor și selecționerilor naționali care au avut încredere că putem reprezenta cu cinste România. Când am ținut steagul țării noastre pe scenă, am simțit o emoție care nu poate fi egalată cu nimic”, a mai completat prof. Anca Viorica Greculeac.