Ziua Internaţională de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcată, anual, la nivel mondial pe 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora.
La Fălticeni, această zi este marcată astăzi prin organizarea Marşului pentru Conştientizarea Autismului şi a mai multor activităţi derulate în Parcul Prefecturii.
Marşul de Conştientizare a Autismului se desfăşoară în intervalul orar 09.30-12.00, activitatea fiind înscrisă în Proiectul de Acţiune Comunitară „Visăm împreună la o lume mai bună” din cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară, bazată pe voluntariat.
La această activitate participă partenerii voluntari ai proiectului: elevi de la Colegiul „Vasile Lovinescu” (coordonator prof. Fodor Oana Lucia), alături de preșcolarii de la Grădiniţa Specială Fălticeni ca unitate beneficiară – coordonator prof. ed. Amarie Mariana, împreună cu voluntarii de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea”, Grădiniţa cu Program Prelungit (GPP) Pinocchio, GPP Licurici, Creşa „Sf. Ana”, Fundaţia FARA Fălticeni, părinţi şi alţi colaboratori. Ca partener direct este municipiul Fălticeni, reprezentat de primarul Gheorghe Cătălin Coman.
Marşul se desfăşoară pe traseul: Grădiniţa Specială Fălticeni – strada Ion Creangă – Aleea Pietonală – Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” – Catedrala „Învierea Domnului” – Biserica „Sf. Ilie” – Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” – Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” – Parcul Prefecturii. În parc, copiii voluntari implicaţi în această activitate, împreună cu copiii cu deficienţe, vor participa la jocuri libere, jocuri de mişcare, jocuri de distracţie, jocuri muzicale, jocuri de socializare şi de cunoaştere și vor desena.
„Aceasta este o parte importantă din dezvoltarea copilului, una naturală. Copilul se bucură atunci când se joacă alături de ceilalţi copii şi aceste activităţi comune sunt o completare a muncii noastre cu aceşti copii cu autism sau alte dizabilităţi”, ne-a spus prof. Mariana Amariei, coordonator al Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară bazată pe voluntariat.
Marşul este organizat și cu sprijinul Poliţiei Locale şi al Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni, instituții care vor asigura buna desfășurare a activităților.
Începând cu 9 septembrie 1989, în a doua zi a lunii aprilie, în fiecare an, marcăm Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Aceasta a fost desemnată prin Rezoluţia 62/139 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Afecţiunea este o tulburare complexă, care are efecte asupra comunicării, comportamentului şi relaţiilor cu cei din jur. Potrivit datelor statistice, în România ar exista circa 30.000 de adulţi şi peste 20.000 de copii cu autism.