Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 76 (8605)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Ștampilele și sigiliile fălticenene din colecția Marinel Dănilă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fălticeniul, un oraș plin de istorie și cultură, ascunde numeroase comori arhivistice care reflectă trecutul său bogat și divers. Printre aceste comori se numără și ștampilele și sigiliile, mici obiecte care poartă amprenta timpului și a identității comunității locale. În colecția impresionantă de fotografii a lui Marinel Dănilă, un pasionat fotograf și colecționar de documente despre orașul de odinioară, aceste artefacte capătă o nouă viață pentru a fi admirate și studiate prin vernisajul expoziției „Fălticeniul de-a lungul veacurilor”, care a  avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 29 martie, în Holul marmură al Colegiului Național „Nicu Gane” dinFălticeni.

Ștampilele și sigiliile au jucat un rol esențial în viața socială și administrativă a comunităților, marcând documentele oficiale, confirmând autenticitatea și autoritatea instituțiilor sau persoanelor. Aceste mici opere de artă funcționale adesea prezintă elemente distinctive de design și mesaje care pot dezvălui multe despre perioada și contextul în care au fost create.

„Este o expoziție inedită, prin prisma conținutului său. Sunt exponate cu un conținut fabulos sau poate să fie doar un conținut simbolic, un fapt divers pentru unii care nu cunosc așa de bine istoria locului, care nu simt așa cum s-ar cuveni aceste elemente de istorie. Nu cred că v-ați mai întâlnit până acum cu astfel de exponate, cu sigilii, cu steme ale Fălticeniului de altădată care era o comună urbană. Dacă o să urmăriți aceste exponate veți vedea cum se schimbă denumirea localității, Folticeni, comuna Oprișeni, care s-a alipit apoi Fălticeniului, sau alte sate, Stângeni, Pădureni, care la un moment dat au făcut joncțiunea cu Fălticeniul și reprezintă astăzi o comunitate urbană”, a spus prof. dr. în istorie Codrin Bența, directorul Colegiului Național „Nicu Gane”.

 

Fălticeniul de odinioară îl mai regăsim doar în imaginile de arhivă

Prezent la eveniment, deputatul Bogdan Gheorghiu, fost ministru al Culturii, a apreciat munca depusă de Marinel Dănilă pentru a aduce în atenție farmecul aparte pe care-l avea Fălticeniul de odinioară și pe care îl mai regăsim doar în imaginile de arhivă.

„Nu este vorba despre o asociație, un ONG, de vreo instituție a statului. Este o colecție privată, iar acest lucru trebuie scos în evidență pentru că asta înseamnă dăruire, înseamnă investire de resurse personale, înseamnă timp alocat, înseamnă o pasiune rar întâlnită.

Fălticeniul a avut neșansa să aibă niște oameni sârguincioși pe vremea comunismului, când s-au dat ordinele de demolare și s-au pierdut foarte multe, atât în zona clădirilor, cât și în zona documentară. Oameni cum este Marinel Dănilă pot să ne arate ceea ce s-a pierdut în multe arhive din Fălticeni. Astăzi avem șansa de a vedea lucruri reprezentative din diferite perioade ale acestei urbe, Fălticeniul rămânând un reper în ceea ce înseamnă cultura românească prin toți oamenii pe care i-a dăruit acestei țări în domeniul cultural și științific. Mă bucur că Marinel Dănilă ține aprinsă această flacără a reprezentativității Fălticeniului în domenii pe care altfel poate le-am fi uitat”, consideră deputatul Bogdan Gheorghiu. 

 

Explorând istoria prin ștampile și sigilii

Colecția lui Marinel Dănilă este un adevărat tezaur al acestor artefacte, adunând o varietate de ștampile și sigilii utilizate în Fălticeni de-a lungul timpului. Fiecare piesă este ca o fereastră deschisă către istoria orașului, oferind oportunitatea de a descoperi detalii fascinante despre instituții, personalități sau evenimente importante din trecutul său.

Despre tezaurul inestimabil pe care Fălticeniul îl deține, fie că este vorba de  tezaurul uman, fie că este vorba de  numeroasele muzee pe care acest oraș le deține, despre identitate, cultură, autenticitate a vorbit inspectorul de istorie din cadrul Inspectoratului Școlar Suceava, Daniel Hrenciuc. Profesorul Daniel Hrenciuc a apreciat și modul în care profesorul Codrin Bența recuperează, „într-o măsură profesionistă, onestă, autentic culturală, memoria Făltcneiului, o memorie fantastică, extrem d e profundă”.

„Expoziția aceasta este de mare calitate din foarte multe puncte de vedere. Nu o să insist asupra ei, pentru că o expoziție se gustă, se simte, se apreciază, se valorizează, se promovează, se cunoaște, pentru că ea aduce lucruri extrem de importante. Fără să exagerez, aici sunt repere sacre ale unui Fălticeni pe care unii l-au uitat, dar de care în permanență trebuie să ne aducem aminte”, a precizat istoricul Daniel Hrenciuc.

 

Ștampila reflectă gustul estetic al epocii

Dincolo de funcționalitatea lor practică, ștampilele și sigiliile sunt și opere de artă în miniatură, reflectând gustul estetic al epocii în care au fost create. Colecția lui Marinel Dănilă oferă o incursiune în evoluția designului ștampilei, prezentând diferite stiluri artistice, inscripții elaborate și simboluri semnificative, inclusiv evoluția stemei orașului Fălticeni. Despre toate acestea, dar și despre pasiunea de a realiza fotografii la evenimentele culturale din urbea de pe Șomuz, din județ, din țară, dar și din nordul Bucovinei au vorbit profesorul Constantin Bulboacă și preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural. Discursurile celor doi vorbitori au fost continuate de profesorul Ion Ilișescu, care a scos în evidență demersurile pentru a păstra clădirile de patrimoniu.

 

„Cultura a evoluat odată cu ștampila!”

Colecționarii pasionați precum Marinel Dănilă joacă un rol important în conservarea și promovarea patrimoniului cultural al unei comunități. Prin dedicarea lor și eforturile lor de a aduna și păstra aceste artefacte istorice, memoria și identitatea locală sunt transmise în mod corespunzător generațiilor viitoare.

De la sigiliile impunătoare ale instituțiilor administrative la ștampilele personalizate ale comercianților sau meșteșugarilor, fiecare piesă spune o poveste unică și adaugă un nou strat de profunzime în înțelegerea mozaicului cultural al Fălticeniului, despre care a vorbit colecționarul Marinel Dănilă.

„Am încercat să redau un crâmpei din istoria Fălticeniului prin aceste imagini. Este Fălticeniul reprezentat prin sigle, ștampile și sigilii. Tot ce vedeți aici este o evoluție culturală, toate sunt legate de cultura acestui oraș. Exponatele au fost alese pentru ca lumea să înțeleagă de unde am început și cum am evoluat. Avem ștampilele de la Principatul Moldovei cu judecătorii ținutului Sucevei, de la 1852, înainte de Unire. Avem ștampile cu Epitropia Spitalului Județean Fălticeni, aveți aici o fotografie cu o ștampilă scrisă în chirilică, Școala începătoare din Fălticeni, 1841 ... După 1870 a fost o explozie culturală în Fălticeni pe care puțini au cunoscut-o. Cultura  a evoluat odată cu ștampila! Aveți aici ștampila arhitectului Fălticeniului de la 1885, în timpul primarului Radu Iorgu”.

Ștampilele și sigiliile din colecția lui Marinel Dănilă nu sunt doar simple obiecte, sunt elemente care dezvăluie bogăția și diversitatea istoriei orașului Fălticeni care ne oferă oportunitatea de a explora și înțelege mai bine trecutul unei comunități. Datorită pasiunii și devotamentului unor oameni precum Marinel Dănilă, această moștenire continuă să trăiască.

Finalul evenimentului a aparținut elevilor din clasa a IX-a coordonați de diriginte prof. Mihaela Nicolae, care au oferit un spectacol artistic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ștampilele și sigiliile fălticenene din colecția Marinel Dănilă.
 Vizualizări articol: 525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ștampilele și sigiliile fălticenene din colecția Marinel Dănilă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei