Șerban Marian Popescu, elev în clasa XII-a, la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, s-a calificat pentru al treilea an consecutiv la etapa națională a Olimpiadei de Chimie, după un rezultat remarcabil (Premiul I și 98 de puncte) la faza județeană a competiției.
Pasionat de științe exacte, de chimie în mod deosebit, adolescentul a decis să intre în competiție și în acest an, cu toate că volumul de materie pentru olimpiadă este unul consistent, iar pregătirea pentru concurs se suprapune cu pregătirea pentru examenul de bacalaureat, programat peste câteva luni.
„Poate a fost un gest îndrăzneț să particip și în acest an la olimpiada de chimie, cu atât mai mult cu cât materia este diferită, făcându-se trecerea de la chimie organică la chimie fizică. Însă, stăpânind și matematica și fizica, am decis să particip. Materia este destul de multă, iar zilnic aloc circa 4, 5 ore doar pentru pregătirea pentru olimpiadă. La acestea se mai adaugă și orele petrecute în laborator, pentru că vom avea și o probă practică”.
Firesc, Șerban își dorește un rezultat bun, însă are ca obiectiv calificarea la faza internațională a Olimpiadei de Chimie.
„Îmi doresc foarte mult să susțin proba de baraj pentru calificarea în lotul lărgit al României, apoi, cine știe, poate pentru lotul național restrâns. E un examen foarte complex, foarte avansat, de cinci ore, care abordează toate tipurile de chimie”, a mai spus Șerban.
„Chimia și frumusețea ei au devenit o pasiune care dă sens visurilor”
Olimpicul de la liceul dornean nu se remarcă doar prin rezultatele sale școlare, ci vine și cu o lecție motivantă despre conștiinciozitate și determinare.
Șerban este din mediul rural, din comuna Șaru Dornei. A făcut naveta zilnic, vreme de patru ani, 36 de kilometri dus - întors, între comuna natală și Vatra Dornei, navetă care însă ajunsese o rutină, în ciuda drumului obositor și a orelor pierdute.
„Este un efort, sigur, dar m-am obișnuit”, spune acesta.
Șerban este elev la profilul matematică-informatică și este pregătit la chimie de prof. Lavinia Gîm.
Potrivit acesteia,„premiul I la Olimpiada județeană de Chimie, cu un 98 de puncte din 100, și calificarea la etapa națională sunt doar recunoașterea publică a ceea ce eu, profesorul, am privilegiul să văd de 4 ani, în fiecare zi: un elev pentru care normalitatea unei zile constă în învățarea stăruitoare și profundă. Un elev pentru care chimia și frumusețea ei au devenit o pasiune care dă sens visurilor sale de viitor.
Îl felicit pentru rezultat și îi doresc să-și poată aduna toată energia pentru pregătirea naționalei !”.
Olimpiada Națională de Chimie se va desfășura la Buzău, în perioada 28 aprilie – 2 mai 2024.
Cea mai bună lucrare teoretică cu cel mai mare punctaj, la Naționala din 2023
Adolescentul mai are în palmares o serie de performanțe notabile, culminând în 2023, când s-a clasat al patrulea și a obținut Mențiune a Ministerului Educației la Naționala de Chimie, de la Deva. În aceeași competiție, elevul a fost recompensat cu Premiul Special pentru cea mai bună lucrare teoretică cu cel mai mare punctaj. Ca urmare a rezultatului său de la proba de baraj, a fost selectat în lotul lărgit (20 de elevi dintre cei 184 de participanți la faza națională).
Datorită rezultatelor sale a fost deja admis la Facultatea de Chimie și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.