Doi frați din Câmpulung Moldovenesc, unul elev la Colegiul Național „Dragoș Vodă”, iar celălalt la Colegiul Militar ”Ștefan cel Mare”, merg împreună la etapa națională a Olimpiadei de Biologie, de la Sibiu, de la finele lunii aprilie.
Îmbinând pasiunea pentru biologie cu pregătirea temeinică, Ștefan și Teodor Cârloanță au avut șansa să își valorifice cunoștințele în cadrul Olimpiadei de biologie, etapa județeană, rezultatele propulsându-i la faza superioară a concursului.
Ștefan este în clasa a IX-a, la Colegiul Militar, adolescentul fiind la prima participare la o competiție de nivel național.
„Biologia este pentru mine un mod de a înțelege viața în misterul ei. Experiența de la olimpiada județeană de biologie a reprezentat o oportunitate, deoarece a fost prima mea participare la o competiție de asemenea complexitate. Munca și perseverența, alături de îndrumările domnului profesor Vasile Oniciuc, căruia îi mulțumesc cu această ocazie, au contribuit la obținerea acestui rezultat frumos”, a menționat Ștefan Cârloanță.
Cu toate că este la început de drum, elevul ștefănist visează la o carieră în medicină, fapt care îl motivează să aprofundeze materia.
De cealaltă parte, Teodor Cârloanță este într-a XII-a, la Colegiul „Dragoș Vodă”, acesta calificându-se pentru al treilea an la rând la Olimpiada Națională de Biologie. Mai mult, în 2023, a făcut parte din lotul de elevi care a reprezentat România la faza internațională a Olimpiadei de Biologie, desfășurată în Dubai.
Cu toate că în acest an programul său este mai încărcat având în vedere examenul de bacalaureat care se apropie, Tudor mărturisește că își dorește să facă din nou parte din lotul României de la Olimpiada Internațională.
„Chiar și cu experiența pe care am acumulat-o până acum, am avut emoții la județeană, deși mai puține ca în ceilalți ani, recunosc.
În aceste competiții sunt importante cunoștințele, desigur, dar e nevoie și de atenție sporită, concentrare. Cred ca 80% reprezintă cunoștințele, 15% atenția și 5% norocul.
Cât privește perioada următoare, cu tot stresul care apare odată cu examenul de bacalaureat, îmi doresc ca și în acest an să mă calific la etapa internațională. Nu este imposibil. Îmi doresc să mă calific în lotul lărgit, ulterior în lotul restrâns, asta dacă voi putea parcurge întreaga materie, pentru că vorbim de un volum imens, cursuri de mii de pagini de parcurs și de înțeles”, a punctat Teodor.
Elevul este pregătit de prof. Daniela Zancu.