La Centrul de Tineret din orașul Siret s-a lansat recent volumul „Muțenia armelor” (Editura Agnos Sibiu, 2024), semnat de poetul siretean Cezar Haiura, în prezența unui public numeros.
Directorul Centrului Cultural Siret, Ioan Mateiciuc, a spus că volumul de poeme „Muțenia armelor”, scris de poetul Cezar Haiura, „este cel mai proaspăt manifest poetic de pe granița cu Ucraina”. „Structurat în trei capitole, volumul ca întreg este un îndemn la toleranță și părăsirea imediată a unui postuman care devine incontrolabil & inconfortabil. Construit pe o dialectică a conflictului, poemele supun atenției și devoalează părțile salvatoare ale universurilor contaminate cu lipsă: fie de empatie, de luciditate, fie cu ultima dorință de a găsi un punct de sprijin (p.35)”, a completat Ioan Mateiciuc.
La lansarea volumului de poeme semnat de Cezar Haiuraau fost prezenți mai mulți invitați: Ionel Simota, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România(USR) - Filiala Brașov, cu un discurs apăsător despre puterea prieteniei și a cuvântului. „A ridiculizat lansările de protocol în care oamenii sunt la un loc (dar nu sunt împreună și nici foarte sinceri). Un extraordinar apărător al principiilor solide și al valorilor, Ionel Simota a apreciat calitatea umană a poetului Cezar Haiura, dincolo de această capacitate de a livra poezie vie”, a spus directorul Centrului Cultural Siret.
Scriitorul Cezar Straton, vicepreședinte al Societății Scriitorilor Bucovinei, s-a străduit să facă față emoțiilor provocate de cei peste 100 de participanți la eveniment și a lecturat textul atent pregătit, după care s-a scuzat și a părăsit prezidiul, vădit emoționat. Alexandru Dragomirescu a fost cel care a rupt ritmurile discursive interpretând J. S. Bach - Preludiu și Allegro din Suita BWV 998, Legnani - Capriciul No 7 și R. Dyens - Libra Sonatine p. a II-a și a III-a. Pentru un elev de clasa a IX-a, Alexandru s-a prezentat cu o maturitate artistică remarcabilă, cucerind publicul de la primele acorduri. Aproape că a lăsat impresia că poeții s-au alăturat unui concert de chitară clasică. „George Filip, membru UZPR, autodeclarat animator cultural, a reușit să dirijeze extraordinar întreaga dispută a artelor. Muzică, poezie, discurs, dezbatere, autografe, lacrimi, schimb de carte, toate au fost ținute în frâu datorită talentului remarcabil a lui George”, spune Ioan Mateiciuc.
Poetul Nicolae Șapcă, ziarist român din Ucraina, prieten vechi al poetului Cezar Haiura, a ținut să mulțumească pentru solidaritate și pentru această metaforă a „Muțeniei armelor”. Camelia Paraschiv Katai, actriță a Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe (în varianta virtuală), a recitat poate cel mai profund poem al muțeniei – „Psalm II”. Directorul Centrului Cultural Siret, Ioan Mateiciuc, a spus, la final, că „Muțenia armelor” este un proiect editorial care scoate la lumină probabil cel mai frumos obiect poetic al lui Cezar Haiura, realizat cu sprijinul Primăriei Siret și al primarului Adrian Popoiu, prin implicarea Centrului Cultural Siret și al Editurii Agnos de la Sibiu.