marţi, 26 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 71 (8600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ofertă

Guvernul încearcă să atragă medicii de familie să facă de gardă în spitale cu indemnizații de valoarea unei consultații în clinicile private

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deficitul de medici din spitale, mai ales în unitățile și compartimentele de primiri urgențe, se încearcă a fi compensat de către guvern prin atragerea medicilor de familie care nu au dobândit o specialitate, prin oferirea unei indemnizații, pe lângă plata orelor de gardă. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2024 prevede acordarea, din această lună, a unei indemnizații de 350 de lei/700 de lei pentru medicii de medicină generală (care nu au dobândit o specialitate) din cadrul serviciilor de ambulanță și al structurilor de primiri urgențe (UPU/CPU) care efectuează lunar o gardă, respectiv, cel puțin două gărzi, în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial.

Indemnizația pentru două zile de gardă a 24 ore în UPU, unde activitatea este extrem de intensă și solicitantă, este puțin mai mare decât valoarea unei consultații acordate în sistem privat și este mai mică decât cea prevăzută pentru medicii de specialitate, așa că urgentiștii nu se așteaptă să fie prea mulți medici de familie tentați să-și petreacă weekendurile și sărbătorile legale la spital.

Managerul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Alexandru Calancea, a declarat că în această unitate medicală la UPU lucrează de mai multă vreme trei medici de familie, însă aceștia au competență pentru medicina de urgență și au fost plătiți ca și ceilalți angajați ai spitalului cu pregătire similară, inclusiv cu indemnizația de gardă.

Dr. Calancea a precizat că, din luna august a anului trecut, personalul de specialitate care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază de o indemnizație lunară brută astfel: 500 de lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază și 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin două gărzi în afara normei legale de bază.

Sumele pe care le plătește spitalul pentru ora de gardă sunt în funcție de specialitate, grad profesional și gradație. De exemplu, un medic primar cu gradație 5 (cea mai mare) din UPU este plătit pentru gardă dublă (sâmbătă, duminica și sărbători legale) cu 101,84 lei pe oră, iar un medic specialist cu gradație 5 din UPU - cu 79,22 lei pe oră. În secțiile clinice un medic primar cu gradație 5 este plătit pentru o gardă simplă (luni-vineri) cu 71,63 lei pe oră și pentru ⁠garda dublă (sâmbătă, duminică și sărbători legale) cu 95,52 lei pe oră, iar medicul specialist cu gradație 5 pentru garda simplă este plătit cu 56,30 lei pe oră și pentru cea dublă cu 75,06 lei pe oră.

Prin lege sunt obligați să facă 20 de ore de gardă lunar, dar practic pentru a se asigura continuitatea asistenței medicale în spitale ei ajung să facă și 7-8 gărzi într-o lună. Deși în mod clar este vorba despre gărzi suplimentare, actele normative evită să folosească acest termen și le asimilează obligațiilor profesionale.

Managerul spitalului a menționat că plata gărzilor se raportează la salariile din 2018 și acesta este un motiv de nemulțumire în rândul personalului medical, care a amenințat de mai multe ori cu rezilierea contractelor pentru gărzi. Totuși, până la acest moment în Spitalul Clinic de Urgență din Suceava nu s-a ajuns până acolo încât medicii să refuze să mai efectueze serviciul de gardă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul încearcă să atragă medicii de familie să facă de gardă în spitale cu indemnizații de valoarea unei consultații în clinicile private.
 Vizualizări articol: 679 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul încearcă să atragă medicii de familie să facă de gardă în spitale cu indemnizații de valoarea unei consultații în clinicile private0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei