Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 70 (8599)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stresul și sănătatea noastră

Ritmul nebunesc și neîntrerupt al lumii de astăzi ne constrânge să trăim sub stres constant și continuu. Trăim cu motoarele turate la maximum, fără să înțelegem că corpurile noastre nu pot rezista în aceste condiții de vârf perioade îndelungate. Efectele acestui tip de viață sunt cât se poate de prezente și evidente: ne agităm cu ușurință, suntem incapabili să ne concentrăm, suntem sleiți de puteri, dormim prost și suntem măcinați de dureri în tot corpul. Oamenii stresați cronic fac mai puține exerciții fizice, în principal pentru că sunt stresați de timp și simt că nu au vreme să-și lucreze corpul. Sunt mereu obosiți, dar nu se pot relaxa suficient pentru a avea parte de un somn bun.

Inflamația cronică – răspunsul fiziologic al corpului atunci când este supus unui stres cronic – este caracterizată de o expunere lentă, pe termen lung, la inflamație, care durează de la câteva luni la ani întregi. Inflamația cronică este cauza principală a celor mai multe boli cronice specifice vieții contemporane. Deși inflamația este un fenomen fiziologic, deci care are loc la nivel fizic, influențează totuși expresia și starea minții. Mai simplu spus: fă rău corpului, iar mintea va suferi și ea.

Alegerile stilului de viață influențează semnificativ starea inflamatorie și procesele corpului. Acesta este motivul pentru care reducerea inflamației corporale și scăderea activării căilor inflamatorii susțin atât sănătatea mintală, cât și starea de bine. De pildă, hrana poate fie să sporească, fie să reducă povara inflamatorie a corpului nostru. Alimente precum uleiul de măsline, usturoiul, afinele, supa de oase și pudra de cacao pot fi antiinflamatorii și pot să contribuie la o stare de sănătate și de bine. Aceste alimente au efecte antiinflamatorii care ajută la reducerea apăsării inflamatorii asupra corpului. Sau hrana poate fi proinflamatorie și poate provoca inflamație cronică de grad scăzut, împingând în acest fel corpul și mintea spre disconfort și boală. Exemple de alimente și băuturi care facilitează inflamația sunt cele despre care cei mai mulți dintre noi știm deja că nu sunt opțiuni sănătoase: alimentele cu conținut ridicat de zahăr, fast food-ul foarte procesat și alcoolul.

Apartenența la o comunitate conectată, expunerea la natură, la aer liber și la razele soarelui, dar și meditația sunt alte câteva exemple de alegeri de stiluri de viață sănătoase, care au demonstrat o gamă largă de beneficii pozitive pentru sănătatea mintală.

Fiecare alegere a stilului de viață este fie proinflamatoare, fie antiinflamatoare, fie adăugând, fie reducând stresul și fie utilă, fie păguboasă pentru bunăstarea noastră mentală și emoțională. Stilul nostru de viață este antidotul împotriva stresului cronic și a inflamației. Fiecare alegere a stilului de viață, zi de zi și clipă de clipă, contează. Felul în care mâncăm, ne mișcăm, dormim, râdem, iubim, gândim, relaționăm, vorbim și ne odihnim, toate intră în joc în ecuația cumulativă a stresului și inflamației, și astfel în sănătatea și vindecarea noastră.

Dacă vrem să știm cât de sănătoși suntem, putem să ne examinăm viața din momentul în care ne trezim până când mergem la culcare și să observăm cât de bine dormim în acea noapte până în dimineața următoare. Sănătatea noastră decurge direct din felul în care corpul nostru interacționează cu mediul său 24 de ore pe zi. Întregul stil de viață contează.

Cuvântul-cheie din propoziția anterioară este „întregul”. Întregul ansamblu al alegerilor stilului de viață este mai mare decât suma părților sale individuale. De exemplu, alegerile hranei sunt făcute exponențial mai sănătoase atunci când ne concentrăm asupra felului în care mâncăm mai degrabă asupra a ceea ce mâncăm. Hrana este o experiență care este mai bine împărtășită în compania altora. Mâncatul sănătos poate fi mai degrabă lent decât rapid, social mai degrabă decât solitar și distractiv mai degrabă decât monoton. Învățăm lucruri noi, stabilim și dezvoltăm relații și ne delectăm cu beneficiile pentru sănătate ale faptului de a fi conectați social atunci când împărțim mesele cu ceilalți. Combinarea unei stări de calm și atenție conștientă cu mâncatul prin practica recunoștinței îmbunătățește, de asemenea, starea de bine. Acest lucru se datorează faptului că dispoziția noastră mentală, în timpul luării mesei și după, ne influențează sistemele digestiv, biochimic și hormonal. Într-adevăr, când infuzăm mâncarea ce ni se pune în față cu recunoștință și cu gratitudine, ne modificăm fiziologia și ne îmbunătățim funcția digestivă. Nicio alegere pe care o facem nu există de una singură deoarece acea alegere reverberează și se răspândește în exterior, influențând alte contexte ale experienței noastre fiziologice și psihologice.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stresul și sănătatea noastră.
 Vizualizări articol: 4818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.92/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 53 voturi
Stresul și sănătatea noastră4.9553

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei