Creșterea fenomenului consumului de droguri în Suceava este evidentă din mai toate direcțiile. Dealerii acoperă piața din mai toate zonele din județ, inclusiv cele rurale, iar practica a arătat că acolo unde traficanții au fost arestați, alții le-au luat locul. Evident, afacerile cu droguri sunt prospere pentru că sunt și mulți consumatori, tineri și foarte tineri.
Pe de altă parte, practica mai arată și că aproape întotdeauna dealerii prinși în flagrant în mai multe rânduri au continuat să facă trafic, ceea ce demonstrează că aceștia nu pot fi opriți în general decât atunci când sunt săltați de structurile Antidrog și arestați.
42 de dosare trimise la judecată anul trecut de DIICOT, cu 81 de inculpați
O analiză a activități procurorilor de la DIICOT – Serviciul teritorial Suceava pe ultimii doi ani arată o creștere importantă a numărului de dosare și de inculpați trimiși în judecată, la infracțiuni privind Legea 143/2000, care urmărește prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Statistic, în anul 2023, au fost în lucru la DIICOT Suceava 376 de dosare pe linie de droguri, față de 309 în anul 2022.
Anul trecut, procurorii de la DIICOT Suceava au soluționat 107 dosare, din care 42 au fost rechizitorii de trimitere în judecată a inculpaților.
În cursul anului 2022 au fost soluționate 74 de dosare, din care doar 26 prin rechizitorii, cu inculpații trimiși în judecată.
Creșterea activității pe linie de destructurare a traficanților este așadar pe toate liniile și arată, pe lângă o creștere a eficienței, și dimensiunea fenomenului.
Foarte relevantă este și situația privind traficanții trimiși în judecată:
”În anul 2022 s-a dispus trimiterea in judecată a 57 de inculpați, iar în
anul 2023, au fost trimiși in judecată 81 de inculpați”, se arată într-un răspuns oficial al DIICOT către Monitorul de Suceava.
S-a dublat numărul de cazuri în care jandarmii au găsit suceveni cu droguri în locuri publice
Și echipajele de ordine publică ale Jandarmeriei Suceava au constatat în flagrant pe parcursul anului trecut 59 de infracțiuni în baza Legii 143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Cifra este foarte mare și reprezintă în majoritate depistări ale unor tineri care aveau asupra lor ori consumau droguri în locuri publice, în parcuri, în mașini etc.
Comparativ, în anul 2022 jandarmii au constatat 27 de infracțiuni de același gen. Vorbim așadar de o dublare a constatărilor flagrante privind deținători și consumatori de droguri.
O parte din aceste infracțiuni constatate de jandarmi au venit în baza informațiilor pe care le-au primit de la structurile de combatere antidrog, astfel că printre cei prinși sunt și dealeri mai mari sau mai mici.
Dosarul cu 16 arestați de săptămâna trecută, unul din cele mai de amploare din ultimii ani
În ultimul an de zile, structurile de forță antidrog au acționat față de mai multe grupări mai mici sau mai mari din județul Suceava. Cei mai mulți erau traficanți de substanțe psihoactive (numite generic etnobotanice) sau de canabis, dar în ultima perioadă se observă că apar mai des și cei care frac trafic de droguri de mare risc, cristale, cocaină etc.
De departe, cea mai de amploare acțiune a polițiștilor de la Serviciul Antidrog al BCCO și a procurorilor de la DIICOT a avut loc săptămâna trecută. S-a acționat concentrat față de două grupări, una din Gura Humorului și una din Suceava.
Cifrele acțiunii de zilele trecute sună bine pentru anchetatori
În ziua perchezițiilor din 12 martie, 21 dintre suspecți au ajuns în arest pentru 24 de ore. Ulterior, 16 au fost duși la arestare, iar restul au fost lăsați în libertate sub control judiciar.
Cei 16 au primit mandate de arestare pentru 30 de zile de la Tribunalul Suceava.
În total, în dosar sunt 38 de suspecți.