În mandatul de patru ani și jumătate pe care l-a avut ca manager al Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi a dovedit că imposibilul poate fi posibil.
În luna august a anului 2016, DSP-ul anunța municipalitatea rădăuțeană că nu mai poate prelungi autorizația sanitară de funcționare a spitalului întrucât de 7 ani de zile spitalul nu a respectat angajamentele asumate prin programul cadru de conformare și 60% din secțiile spitalului nu îndeplineau normele minimale în materie. Concomitent, Ministerul Sănătății întreba primăria dacă va transforma spitalul în centru de zi sau dacă îl va închide, întrucât din lipsă de medici nu se putea asigura permanență în liniile de gardă obligatorii pentru existența unui spital.
De la această imagine dezolantă a spitalului rădăuțean, s-a ajuns ca în anul 2020, unitatea medicală rădăuțeană să fie acel spital dat ca exemplu la nivel național, fiind singurul spital din județul Suceava care nu a cedat în fața pandemiei Covid.
Pentru a se ajunge aici, în tot acest interval, spitalul, prin managementul pe care l-a avut și datorită echipei din această instituție, s-a transformat radical în acești ani.
Transformările au început din primele luni de mandat și au fost vizibile nu doar la secțiile din “spitalul nou”, cât și la cele din “spitalul vechi”, iar după toate investițiile realizate s-a ajuns la înaintarea demersurilor pentru obținerea titulaturii de spital de urgență de rang trei, criteriile din punct de vedere tehnic fiind îndeplinite încă din 2019.
Spitalul din Rădăuți a fost acreditat spital de categoria a doua, la fel ca Spitalul Județean Suceava
Poate cel mai important lucru este acela că, până în momentul în care a fost demis din fruntea instituției medicale, Traian Andronachi a reușit să transforme Spitalul Municipal Rădăuți din spital de categoria a cincea în spital de categoria a doua, adică același statut pe care îl are și Spitalul Județean Suceava. Dar până să poată fi acreditat la acest nivel a fost nevoie de investiții, atât în aparatură, cât și în oameni.
În mandatul început în septembrie 2016 și încheiat pe 9 martie 2021, la spitalul din Rădăuți au venit 44 de noi medici, iar numărul personalului a crescut de la 501 la 586. Prin venirea unor noi medici s-au putut înființa noi secții și compartimente și au fost revigorate altele care erau la limita supraviețuirii. Aici trebuie amintită înființarea secțiilor de oncologie și primire urgențe.
Ultima exista scriptic, dar nu funcționa efectiv. În 2021 exista o linie permanentă, cu 4 medici. Tot din lipsa medicilor, o parte din secții funcționau în regim de avarie, respectiv medicină internă, anestezie terapie intensivă, ortopedie, radiologie sau psihiatrie.
În cei patru ani și jumătate s-a reabilitat 70% din suprafața totală a spitalului și a fost adusă aparatură performantă pentru toate secțiile, printr-un program european în valoare de 8,5 milioane de euro, fără TVA. De asemenea, s-a anvelopat clădirea, s-a refăcut fațada și s-au montat geamuri noi printr-un program finanțat de Compania Națională de Investiții.
S-au realizat ample lucrări de reparații, cum ar fi la pavilionul mare al secției de psihiatrie. Secția dermato-venerice care funcționa într-un spațiu total impropriu a fost mutată în spitalul vechi în condiții foarte bune.
Au fost realizate reparații capitale la etajul patru al spitalului, la secțiile neurologie și ginecologie. De asemenea, au fost realizate reparații capitale la anestezie terapie intensivă, la farmacie și spațiul administrativ și s-a construit etajul cinci pentru secția de pediatrie.
S-au realizat modernizări la compartimentul primire urgențe, la radiologie și la blocul alimentar. Tot în perioada menționată au fost atrase fonduri pentru schimbarea lifturilor și pentru montarea de lifturi în spitalul vechi, dar și pentru modernizarea secției de ortopedie.
”Am preluat spitalul cu un buget de 33 de milioane de lei, iar la plecare bugetul era de 131,5 milioane de lei. Faptul că Spitalul Municipal Rădăuți a fost acreditat de categoria a doua nu se putea face fără investiții și fără personal medical specializat. Nu știu dacă e mult sau puțin și de aceea îi las pe rădăuțeni să se pronunțe cu privire la modul cum am manageriat Spitalul Municipal Rădăuți.
Eu am convingerea că este cea mai bună carte de vizită a mea pentru modul în care doresc să transform și municipiul Rădăuți după ce voi fi ales primar”, a concluzionat Traian Andronachi.
Acesta candidează pentru funcția de primar al municipiului Rădăuți din partea PSD și spune că echipa de consilieri cu care merge la alegerile din 9 iunie este una foarte valoroasă și pe care o va prezenta în scurt timp.