Ca urmare a declarațiilor publice făcute de către domnul Harșovschi Lucian, viceprimar al municipiului Suceava, pe pagina personală de facebook a acestuia, precum și în mass-media locală, în datele de 14-15 martie 2024, ACET SA Suceava face următoarele precizări:
ACET SA Suceava este operatorul regional al serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare din județul Suceava. Societatea noastră iși desfășoară activitatea în baza Legii 241/2006 a serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, precum și în baza Contractului de delegare și a Regulamentului serviciului aprobate de către Asociația Județeană de Apă și Canalizare Suceava în numele și pe seama tuturor unităților administrativteritoriale care fac parte din Asociație, inclusiv municipiul Suceava.
În exercitarea atribuțiilor care ne-au fost delegate, societatea noastră a efectuat activități de verificare a funcționalității căminelor de canalizare și a gurilor de scurgere care preiau apele meteorice.
Astfel, am constatat că mai multe asemenea cămine de canalizare și guri de scurgere au fost obturate cu materiale reziduale de construcție (bitum, pietriș) în urma lucrărilor de reasfaltare a drumului principal ce tranzitează municipiul Suceava dinspre Botoșani până la Metro.
Aceste aspecte au fost comunicate municipiului Suceava, societatea noastră solicitând să fie asigurată curățarea căminelor, prin intermediul contractorului care a efectuat activitatea de asfaltare.
Această acțiune de curățare nu a fost efectuată în totalitate de către contractorii Primăriei, iar consecințele au fost vizibile cu ocazia ploilor torențiale căzute asupra municipiului Suceava în ultima perioadă.
Blocarea căminelor și gurilor de scurgere ale canalizării pluviale a fost cauzată de neglijența constructorului, iar rezultatul a constat în faptul că sistemul de canalizare nu a funcționat în mod corespunzător, neavând capacitatea de a prelua apele meteorice în timp util.
Art. 7.7 din Contractul de delegare interzice descărcarea în sistemul public de canalizare a deșeurilor, corpurilor solide, materialelor grosiere, reziduurilor și a oricăror alte substanțe, în timp ce art. 7.5 din Contract obligă orice persoană care a deteriorat rețelele publice de canalizare la remedierea acestora.
Mai mult, art. 211 din Regulamentul serviciului de alimentare cu apă și canalizare impune ca, "curățarea rigolelor și grătarelor, pentru asigurarea scurgerii apelor rezultate din topirea zăpezilor, se va asigura prin grija operatorului serviciului de salubrizare, în conformitate cu prevederile regulamentului de salubrizare"
Faptul că asfaltarea drumului menționat s-a efectuat în anul 2023 denotă că nu s-a efectuat curățarea grătarelor și căminelor in primăvara anului 2024 de către operatorul de salubritate.
Operatorul de apă și-a îndeplinit mereu, în condiții de eficiență și profesionalism, toate obligațiile legale din sarcina sa, sens în care regretăm că au fost formulate critici doar împotriva societății noastre, fără a se reține și responsabilitatea constructorului sau a operatorului de salubritate.
Societatea își reafirmă angajamentul de a presta serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare în beneficiul exclusiv al cetățenilor, urmărind satisfacerea cu prioritate a nevoilor acestora.
ACET SA Suceava va continua să implementeze bunele practici stabilite de-a lungul timpului, în colaborare cu toate autoritățile locale, prin care, după curățarea gurilor de scurgere de către operatorul de salubrizare, să verifice și să asigure scurgerea și colectarea corespunzătoare a apelor meteorice în sistemul de canalizare.
Societatea noastră este conștientă că eventualele nemulțumiri ale cetățenilor sunt transmise și autorităților publice locale, dar orice critică adusă ACET SA Suceava nu trebuie deturnată de la scopul legitim al îmbunătățirii calității prestării serviciului public și folosit în scop electoral.
ACET SA Suceava