Gen. Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiu, va fi prezent la finele acestei luni la Suceava, mai exact la școala din comuna Ipotești, unde le va vorbi elevilor despre carierele viitorului, competențele secolului XXI și despre povestea zborului din urmă cu aproape 43 de ani.
Dumitru Prunariu va fi în mijlocul elevilor în data de 30 martie, acțiunea fiind parte a proiectului „Codingul - Cheia unui viitor mai bun” demarat de Școala Gimnazială Ipotești.
Temele propuse de cosmonautul român sunt „Cariere STEAM - Povestea unui zbor în spațiu” și „Carierele Viitorului - competențele secolului XXI”.
Ultima vizită la Suceava a gen. Dumitru Prunariu a fost în mai 2017, la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava.
Acesta a venit către studenți cu un mesaj de stimulare și promovare a cunoașterii, a expus o serie de informaţii interesante din domeniul cosmic, precum şi câteva mărturisiri legate de experienţa sa din spaţiu.
Dumitru Prunariu a participat, în luna mai 1981, la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial Intercosmos şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.
- Proiect pentru promovarea programării și activităților legate de tehnologie
Proiectul „Codingul - Cheia unui viitor mai bun”, de la școala din Ipotești, se va desfășura în perioada 26-30 martie și va beneficia și de prezența altor specialiști cu experiență.
De asemenea, elevi și profesori vor participa la o serie de activități de învățare și cursuri (12 ore pentru elevi, 11 ore pentru profesorii de învățământ primar și 11 ore pentru profesorii de învățământ secundar).
Prof. Daniela Lungoci, de la școala din Ipotești, a arătat că acest proiect „își propune promovarea activității de programare în rândul elevilor și al profesorilor, să deschidă noi drumuri în cariera STEAM (Științe, Tehnologii, Inginerie, Artă și Matematică) pentru tânăra generație.
Scopul acestuia este derularea unor acțiuni comune între instituțiile implicate, prin care se dorește informarea și popularizarea beneficiilor utilizării conceptului de <programare>, crearea unui context pentru predarea și învățarea disciplinelor cuprinse în sfera științelor STEM Științe (fizică, chimie, biologie, geografie), Tehnologie, Inginerie și Matematică prin schimburi de bune practici între școlile din județul Suceava”.
60 de elevi de ciclul primar și secundar și 40 de cadre didactice din învățământul preuniversitar vor participa la activități: prezentarea de platforme educaționale: EUCodeWeek, Bit&R, Curipode, Magic School; ateliere de programare, construcție jocuri pentru elevi și profesori; jocuri offline de gândire computațională; prezentare de noutăți în domeniul Tehnologiei și aplicațiile în educație; atelier de robotică; atelier de printare 3D.
De asemenea, prof. Daniela Lungoci a mai arătat că proiectul urmărește „să promoveze gândirea computațională, programarea și activitățile legate de tehnologie; să confere programării mai multă vizibilitate; să le arate tinerilor și adulților cum dăm viață ideilor cu ajutorul programării; să reunească oameni motivați pentru a explora și a afla despre lumea digitală; să dezvolte competențe profesionale în domeniul programării”.
Parteneri în proiect: Inspectoratul Județean Suceava, Casa Corpului Didactic Suceava, Școala Gimnazială Ipotești, Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, ASSIST, Bit&R și Caravana cu lilieci. Acțiunea este finanțată de Comisia Europeană, în cadrul proiectului EUCodeWeek.