Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 61 (8590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Infracțional

Droguri vândute cu 150-200 de lei gramul în Suceava. 16 arestați din două grupări, una fiind cea care a alimentat-o și pe judecătoarea Chirilă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O amplă acțiune coordonată de procurorii de la DIICOT Suceava a constat în destructurarea a două grupări care făceau trafic de droguri de mare risc și de etnobotanice în municipiul Suceava.

21 de persoane au fost reținute marți de procurorii antimafia, iar 16 au fost duse la arestare, în urma unei acțiuni desfășurate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava.

Miercuri seară, Tribunalul Suceava a admis toate cele 16 propuneri de arestare formulate de procurorii de la DIICOT.

Succint, s-a acționat față de o primă grupare care porționa drogurile în doze de aproximativ un gram și le vindea cu 150-200 de lei, prețul gramului variind în funcție de cantitatea vândută și de fidelitatea consumatorului.

A doua grupare este cea care ar fi alimentat-o, printre alții, și pe judecătoarea Ana Maria Chirilă, de la Tribunalul Suceava, trimisă în judecată în stare de arest preventiv pentru fapte de corupție de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiție – Secția Specială.

Unul dintre membri grupării de traficanți ar fi obținut și informații nepublice, prin intermediul judecătoarei Chirilă.

”Același inculpat a pus la dispoziția grupului infracțional informații nepublice obținute de la inculpată (judecătoare), despre care aceasta avea cunoștință în virtutea atribuțiilor de serviciu, informațiile devoalate vizând investigații desfășurate în cauze penale de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, cu privire la cele două grupuri infracționale organizate”, se arată într-un comunicat remis aseară de procurorii de la DIICOT.

 

 

Cei 16 arestați prin decizia de aseară a Tribunalului Suceava

 

Tribunalul Suceava a dispus, aseară, arestarea preventivă a următorilor 16 inculpați:

Kevin Moriss Cioban (pentru efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de droguri de mare risc în formă continuată, și conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată), Ionică-Liliana Manoliu (zisă Lili), Iulian Valerian Bandol (zis Ochiuț), Petru Cătălin Cotoc, zis Pancy, Alexandru Cotoc, Bogdan Ionuș Manoliu, Neculai Popovici -zis Niki (acesta a fost arestat pentru constituire grup infracțional organizat dar și pentru 29 de fapte de trafic de droguri), Giani Robert Popovici, Andrei Alexandru Grigoșită, Valentina-Alexandra Carp, Stela Morar, Doina Sbîrcea, Gheorghiță Moroșan, Marius Ciprian Ciocan, Liviu Costel Aciobăniței (zis Japcă)

În cazul majorității celor 16 acuzațiile vizează infracțiunile de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive (trafic de etnobotanice) și trafic de droguri de mare risc.

O parte din inculpați au fost arestați și pentru constituire de grup infracțional organizat.

Kevin Moriss Cioban este indicat dreptul unul dintre liderii grupării, de multe fapte fiind acuzat și Neculai Popovici.

 

 

21 de suspecți cercetați

 

Cele 21 de persoane ( în afara celor 16 arestați restul inculpaților sunt cercetați în libertate) sunt cercetate pentru trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație, în formă continuată, deținere, fără drept, de droguri de mare risc în vederea consumului propriu, trafic de droguri de risc, constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, complicitate la favorizarea făptuitorului, fals în declarații, conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive și conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată.

 

 

La percheziții s-au ridicat droguri, sume importante de bani și s-au pus sub sechestru 4 mașini

 

La acțiunea de marți au fost puse în aplicare 33 de mandate pe percheziție domiciliară în județul Suceava, fiind descoperite și ridicate aproximativ 200 de comprimate de diverse forme imprimate cu desene și logouri, pungi de diferite dimensiuni conținând substanțe sub formă de pulbere, cristal și fragmente vegetale, borcane și plicuri conținând substanță vegetală. 

Totodată, au fost descoperite și ridicate 31 de telefoane mobile cu cartele SIM , tablete și carduri de memorie, 23.142 de lei, 3.105 euro, 105 lire sterline, 20 USD, 2 arme de vânătoare, un pistol cu bile având calibrul de 9 mm, o lunetă, 4 cartușe, calibrul 7,92 mm, precum și alte mijloace de probă.

De asemenea, a fost luată măsura sechestrului asigurător asupra a 4 autovehicule. 

 

Cu ce se ocupa grupul infracțional

 

Potrivit unui comunicat de presă, ”din cercetările efectuate a reieșit că, în cursul anului 2023, în municipiul Suceava ar fi fost constituit un grup infracțional organizat (format din șapte membri), sprijinit de alte trei persoane cercetate, toate acționând până în luna martie 2024, în scopul obținerii unor venituri consistente din traficul de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe psihoactive.

Din probatoriul administrat a reieșit că liderul grupării, având legături infracționale cu membrii unui alt grup infracțional, precum și cu alți traficanți, ar fi avut rolul de a procura substanțele interzise și de a coordona celelalte persoane implicate în cumpărarea și comercializarea drogurilor de risc și a substanțelor psihoactive. Membrii grupului infracțional ar fi porționat drogurile în doze de aproximativ un gram, pentru care ar fi perceput sume cuprinse între 150 și 200 de lei, în funcție de cantitatea vândută și de fidelitatea consumatorului.

De asemenea, sub coordonarea liderului și în spațiul unui local public deținut de acesta, una dintre persoanele cercetate (minoră la debutul activității infracționale și în relație de rudenie cu liderul grupului infracțional), ar fi avut sarcini constând în livrarea sau vânzarea de droguri către diverși consumatori, precum și de încasare a sumelor de bani rezultate. 

De asemenea, alte trei persoane, angajate ale aceluiași local, s-ar fi ocupat de comercializarea substanțelor interzise.

Alți membri ar fi acționat pentru transportarea drogurilor și substanțelor psihoactive ce urmau să fie comercializate, preluându-le de la vânzătorii inițiali.

În sarcina liderului grupului infracțional s-a reținut și faptul că, în mod repetat, ar fi condus un autoturism pe drumurile publice având acest drept suspendat, iar cu privire la o altă persoană s-a stabilit că ar fi condus autoturismul sub influența substanțelor psihoactive. 

Totodată, în prezenta cauză, se efectuează cercetări și cu privire la un alt grup infracțional organizat, care ar fi asigurat aprovizionarea membrilor primei grupări cu droguri de mare risc, dar și furnizarea unor cantități de cristal (3-CMC) altor consumatori”.

Gruparea doi, care ar fi vândut cristal – drog de mare risc

Oamenii legii arată că ”actele de urmărire penală efectuate au relevat că, în luna septembrie 2023, unul dintre membrii celei de-a doua grupări infracționale ar fi vândut cristal (3-CMC) unei alte persoane cercetate, cunoscând faptul că aceasta îl va furniza unei alte persoane.

Facem precizarea că aceasta din urmă a fost trimisă în judecată într-o cauză penală.

De asemenea, aceeași persoană cercetată ar fi pus la dispoziția grupului infracțional informații nepublice, obținute de la persoana cercetată, despre care aceasta avea cunoștință, în virtutea atribuțiilor de serviciu, informațiile devoalate vizând investigații desfășurate în cauze penale de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, cu privire la cele două grupuri infracționale organizate”.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Botoșani, Bacău, Neamț, Bistrița-Năsăud, luptătorilor serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Suceava și Bistrița-Năsăud și de cel al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava și Brigăzii Mobile de Jandarmi ,,Alexandru cel Bun” Bacău.

”Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată într-un comunicat al structurilor de combatere a crimei organizate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Droguri vândute cu 150-200 de lei gramul în Suceava. 16 arestați din două grupări, una fiind cea care a alimentat-o și pe judecătoarea Chirilă.
 Vizualizări articol: 3143 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Droguri vândute cu 150-200 de lei gramul în Suceava. 16 arestați din două grupări, una fiind cea care a alimentat-o și pe judecătoarea Chirilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei