Zi de sărbătoare în orașul Gura Humorului, joi, 7 martie, întreaga comunitate educațională celebrând inaugurarea unui investiții importante de la Școala Gimnazială Nr. 1, care se ridică la peste 4 milioane de euro.
Lucrările au implicat construirea unui corp nou, de peste 1.000 de metri pătrați, distribuiți pe trei niveluri (parter și două etaje), precum și reabilitarea clădirii principale a școlii, cele două construcții alăturate având un aspect unitar și modern.
Odată cu finalizarea noului obiectiv, patrimoniul instituției se îmbogățește cu 11 săli de clasă, laboratoare, bibliotecă și sală de lectură, spațiu de luat masa și două săli de gimnastică.
De asemenea, important e că odată cu darea în folosință a noului corp al școlii (care este lipit de corpul principal, construită cu peste un secol în urmă) și cu finalizarea reabilitării vechii clădiri, elevii instituției vor învăța într-un singur schimb, de dimineață.
- Șantier de 17 ani
Lucrările au fost demarate acum 17 ani, șantierul având parte de un parcurs extrem de sinuos, fiind tergiversat și sistat în mai multe rânduri. Proiectul a avut startul în 2007, pe când Cristian Adomniței era ministrul Educației, însă lucrările au fost suspendate după doar 6 luni.
Cu sprijinul Primăriei Gura Humorului, care a cofinanțat cu aproape 40% valoarea lucrărilor, unitatea a accesat un proiect european pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și extindere.
Așteptarea a luat sfârșit, iar școala modernă, care oferă condiții de excepție elevilor, își poate deschide porțile pentru cei 550 de elevi și 40 de cadre didactice ale unității.
Începând de ieri, se poate vorbi despre o infrastructură ce se ridică la standardele educaţionale ale mileniului III, infrastructură în acord cu prestigiul instituţiei, cu performanţele elevilor şi ale dascălilor.
- „O școală renovată și renăscută”
Un sobor de preoți a săvârșit slujba de sfințire a noului corp al școlii din oraș, la festivitate participând autorități județene, locale, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, foști și actuali elevi, oameni ai școlii.
Eugen Munteanu, directorul școlii, le-a transmis celor prezenți că ”avem o școală renovată și renăscută, un spațiu de învățământ modern, funcțional și dotat la cele mai înalte standarde, cu resurse materiale și umane corespunzătoare mileniului III.
Școlii celei dintâiu, așa cum se numea odinioară Școala Gimnazială Nr. 1, i se mai aduce o nouă calitate, și anume că este cea mai nouă școală din Gura Humorului. Sunt 212 ani de existență ca instituție, a luat ființă în 1812. (...)
La cele 12 săli de clasă s-au adăugat altele 11, noi, un laborator de informatică, bibliotecă și sală de lectură, cabinet de chimie, două săli de gimnastică, o sală de mese, dotări extraordinare. Dragi elevi, vrem să considerați școala a doua voastră casă și prin urmare să respectați profesorii, angajații, să o îngrijiți. Vrem să tratați școala ca pe un drept, nu ca pe o obligație. Căutați să vă implicați în viața și problemele școlii, să fiți utili celor din jurul vostru, păstrați tot ce vi s-a oferit”.
La rândul său, prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar general adjunct, i-a felicitat pe cei implicați în realizarea acestor proiecte și a încurajat profesorii unității să aplice metode de predare moderne, centrate pe elev, diferențiate, astfel încât fiecare copil să progreseze.
„Așa cum am transmis și directorilor din județul nostru, toate școlile au fost modernizare, acum trebuie să ridicăm nivelul calitativ al procesului de predare”, a transmis Crăciun.
A luat cuvântul și primarul Marius Ursaciuc, evidențiind „efortul comun” pentru finalizarea acestui proiect.
„Ceea ce vedeți astăzi aici este un efort comun. Un efort al dumneavoastră, al celor care așteptați de atâția ani o școală nouă, europeană. Așteptată de profesori care-și doresc condiții mai bune, așteptată de părinți care nu mai vor să vină după-amiază să-și ia copiii. E un vis al humorenilor la care am contribuit cu toții. (...) E școala de care trebuie să vă bucurați, e școala pe care o meritați, un pas important în dezvoltarea învățământului humorean”, a subliniat Ursaciuc.
Frânturi de amintiri, nostalgii și încurajări ale foștilor oameni ai școlii (Senorica Sinocicu, Dorel Ispășoiu etc.), foști absolvenți, printre care Tiberiu Avram – redactor-șef al Monitorului de Suceava, Diana Lazăr – actriță la Teatrul „Matei Vișniec” etc., au completat programul festivității de joi.
Nu în ultimul rând, bobocii de la clasa pregătitoare, îndrumați de prof. Crina Maria Cojocaru, și corul școlii au oferit momente artistice invitaților.