Un proiect pilot la nivel național, pentru realizarea căruia au fost atrase fonduri norvegiene, a fost finalizat de municipalitatea suceveană.
Anunțul a fost făcut de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat că valoarea lucrărilor de realizare a proiectului "Închidere depozit temporar de deșeuri municipale de la Ipotești" este de aproximativ 2,5 milioane de euro, cea mai mare parte a costurilor fiind asigurate din fonduri norvegiene.
„S-au finalizat zona de depozitare, forajele verticale, drenarea și colectarea levigatului, sistemul de acoperire și impermeabilizare, colectarea apelor de suprafață, instalații auxiliare și dotări, precum și sistemul de monitorizare SCADA.
Este primul proiect încheiat pe finanțare norvegiană, lucru apreciat de către finanțatori și de către reprezentanții ministerului mediului. Mai mult, este un proiect pilot, la nivel național, care poate fi dat ca exemplu de bune practici”, a spus Ion Lungu, care a verificat în teren lucrările efectuate și a anunțat că va face o conferință de presă pe locul unde a fost cândva un munte de gunoaie.
Asta deoarece, cât timp depozitul de deșeuri de la Moara era în construcție, toate deșeurile produse în municipiul Suceava au fost depozitate pe un teren din zona Ipotești, unde s-a acumulat în cinci ani o cantitate de 494.000 mc de deșeuri. Practic, un munte de gunoi, care dacă ar fi fost transportat cu mașinile la depozitul de la Moara, ar fi costat enorm – aproape 10 milioane de euro, plus că ar fi afectat serios capacitatea de preluare a noului depozit ecologic.
Tocmai de aceea, administrația suceveană a găsit o altă soluție, prin care nu doar că nu a mai cheltuit o sumă uriașă de la bugetul local, ba chiar a atras fonduri externe, nerambursabile, acesta fiind primul proiect pe mediu al Municipiul Suceava implementat prin granturi norvegiene.