Deputatul AUR de Suceava Doru Acatrinei vrea să afle de la premierul României, Marcel Ciolacu, cine va răspunde de moartea pacienților în urma infecțiilor nosocomiale din Spitalul Județean Suceava. Doru Acatrinei a precizat că această unitate spitalicească a fost greu încercată în ultimii ani, iar „bomboana de pe colivă” este că Spitalul Județean din Suceava este prima unitate sanitară de stat din România care este condamnată pentru ucidere din culpă și a fost condamnat la o amendă penală de 280.000 lei, plus daune morale de 800.000 euro după moartea unui bebeluș, în anul 2016, care s-a îmbolnăvit în maternitate, expertiza judiciară dovedind că infecțiile nosocomiale au fost cauza decesului.
Deputatul Doru Acatrinei a arătat că în total au fost trei nou-născuți care s-au născut la maternitatea Suceava și care au murit la scurt timp de la naștere. „Ce a determinat, așadar, moartea subită a trei bebeluși veniți pe lume în saloanele aceleiași maternități? Mai ales că Secția de obstetrică-ginecologie, unde se întâmplaseră nenorocirile, era proaspăt modernizată, printr-un proiect al Băncii Mondiale, condițiile fiind, teoretic, cu mult peste cele din alte spitale din țară. În acea primăvară, Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Suceava a efectuat o investigație la maternitate. Din cele 20 de probe recoltate din secțiile de obstetrică-ginecologie și neonatologie, 12 era neconforme, conțineau bacteria Pseudomonas spp (pioceanic)”, a spus Acatrinei.
El a explicat că din apă au fost recoltate șapte probe, din care șase conțineau aceeași bacterie. Deputatul AUR de Suceava a mai spus că neregulile de igienă din maternitate aveau să-i șocheze până și pe inspectori, respectiv: instrumentele folosite la naștere erau ținute într-o baie dezafectată, laolaltă cu găleata cu mop, chiuvetele nu aveau săpun, apa din sălile de naștere nu era sterilă, ci doar filtrată, mopurile și lavetele cu care angajații ștergeau pe jos în secția de neonatologie erau curățate în chiuveta în care medicii și asistentele se spălau pe mâini, iar aceleași mopuri erau folosite și pe holuri, și în sălile de operație.
„Concluzia epidemiologilor a fost că maternitatea din Suceava fusese infectată cu pioceanic din cauza instalației de apă. De asemenea, cei de la DSP au atras atenția că angajații spitalului <nu au dispus verificarea calității apei potabile din secțiile neonatologie și obstetrică, deși apa trebuia testată microbiologic permanent, conform zonei de risc>. Trebuie spus că în aprilie 2016, Direcția de Sănătate Publică Suceava îi informa pe părinții îndoliați: <Contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial ar fi putut favoriza infectarea nou-născutului>, iar din acel moment pentru părinții micuțului a devenit clar că bebelușul murise din cauza unei infecții intraspitalicești”, a declarat deputatul AUR de Suceava.