Un elev al Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți a fost eliminat de la proba de limba română a simulării examenului de bacalaureat, acesta fiind surprins cu telefonul mobil asupra sa, lucru interzis de metodologia în vigoare.
Lucrarea adolescentului a fost notată cu 1, însă fiind vorba de o simulare a examenului, elevul nu a primit alte sancțiuni.
5.127 de elevi suceveni au susținut luni, 4 martie, prima probă a simulării examenului de bacalaureat, la limba și literatura română.
Numărul absenților s-a ridicat la 747.
Pentru elevi urmează proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) de pe 5 martie, proba la alegere a profilului și specializării – 6 martie și proba la limba și literatura maternă – 7 martie
Ion Barbu sau Lucian Blaga, la Subiectul III
Proba a început la ora 9:00, iar elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva cerințele propuse.
Cât privește subiectele de la proba de limba și literatura română, la punctul I, atât elevii de la profilul uman, cât și cei de la real, au primit un fragment la prima vedere din Liviu Rebreanu – „Metropole”, pe baza căruia au fost formulate o serie de cerințe.
Tot la subiectul I, punctul B, elevii au trebuit să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul „Metropole” de Liviu Rebreanu, cât și la experiența personală sau culturală. Primul subiect valora 50 de puncte.
Subiectul al II-lea, de 10 puncte, a avut în prim-plan textul „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu. Cerința a fost să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului. Doar 10 puncte a avut acest subiect.
La subiectul al III-lea, elevii de la profilul uman au avut de scris un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu, iar elevii de la real-tehnologic au avut de scris un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga.
Subiectul al III-lea valorează 30 de puncte.
Lucrări corectate digital
Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a. Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți.
Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații. Rezultatele vor fi comunicate pe 15 martie.
Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui, acestea pot fi consemnate.
Rezultatele simulării se vor analiza la nivelul fiecărei clase prin:discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul fiecărei clase, ședințe cu părinții, dezbateri la nivelul consiliului profesoral etc., în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor, de exemplu planuri remediale, grafice de pregătire suplimentară etc.