Grădinița care deservește unul dintre cele mai mari și în același timp cele mai tinere cartiere ale Sucevei - Obcini - a împlinit 15 ani de activitate.
15 ani în care acolo au fost formate generații de copii care acum sunt la școală, la liceu sau chiar la facultate, dar cărora acolo le-au fost sădite semințele cunoașterii, atât de la modul în care e bine să ne comportăm în societate, până la deprinderea de a citi și învăța texte utile în diverse situații.
Tocmai de aceea, pentru a marca acest moment deosebit, cadrele didactice de la Grădinița Obcini, cu sprijinul părinților, al colaboratorilor, al municipalității, dar și a doi sponsori (Lusek și Savcom), au organizat un adevărat festival ale cărui vedete au fost în primul rând copiii, care au evoluat în fel și fel de scenete cu muzică, dans modern, dans popular, balet, teatru, defilare de modă în costume create din materiale reciclate și multe alte surprize.
Istoria apariției Grădiniței cu Program Normal Obcini
Evenimentul a avut loc în sala de spectacole a Teatrului „Matei Vișniec” Suceava, care le-a fost pusă la dispoziție gratuit, pentru a putea găzdui numărul mare de participanți și spectatori – părinți, rude și copii.
„Este o mare bucurie pentru mine să mă aflu astăzi aici, pentru a împărtăși împreună cu dumneavoastră sărbătorirea a 15 ani de funcționare a Grădiniței cu Program Normal Obcini. Salutăm prezența în mijlocul nostru a primarului Ion Lungu, cel care a avut un rol decisiv în viața grădiniței noastre, a inspectorului general adjunct Petru Crăciun, a inspectorului pentru educație timpurie Daniela Răileanu și a inspectorului pentru arte Loredana Ceica, care ne-au susținut în implementarea tuturor proiectelor și programelor pe care le-am derulat cu copiii. Le mulțumim pentru prezență tuturor directorilor și cadrelor didactice de la instituțiile școlare partenere”, a spus Maria Todereanu, directorul GPN Obcini, care s-a ocupat de organizarea amplului eveniment, care a durat mai bine de două ore.
Tot ea a realizat un scurt rezumat al apariției grădiniței, atât de necesară într-un cartier mare și cu mulți tineri:
„Obcini este unul dintre cele mai noi cartiere ale municipiului Suceava. Primele blocuri s-au construit în 1980, fiind finalizat după Revoluția din 1989. Fiind un cartier cu multe familii tinere, evident și numărul copilașilor era în creștere, era imperios necesar să se găsească un spațiu pentru grădiniță. Singura soluție la momentul respectiv a fost la parterul a două blocuri, în 6 apartamente, în care s-au înființat două grădinițe – nr. 3 și nr. 15, în care funcționau 20 de grupe supraaglomerate, cu 40-48 copii în fiecare grupă.
Imaginați-vă cum este să ai în sufrageria de 20 de metri pătrați, mobilată cu măsuțe și scăunele, 48 de copii, sau poate cum este să ai în dormitorul de 10 metri pătrați 40 de copii. Dar cred că cel mai bine știu asta părinții care se află astăzi aici și atunci erau preșcolari.
Condițiile erau total improprii, dar entuziasmul era atât de mare că totul părea foarte ușor și frumos. Efortul educatoarelor a fost mare, ținând cont că trebuiau sălile dotate și amenajate corespunzător, pentru a face un cadru cât mai plăcut pentru copii.
Visam toți la o grădiniță mare și frumoasă, dar anii treceau fără ca dorința noastră să se materializeze. Dar, după 20 ani, magia s-a produs, grație unui om dedicat trup și suflet învățământului sucevean - primarul de atunci și de astăzi, Ion Lungu, precum și directorului de atunci, care a făcut nenumărate diligențe la Primăria Suceava, arătând necesitatea construirii unei grădinițe noi și spațioase în cartier.
La jumătatea lunii februarie a anului 2009 ambele grădinițe s-au mutat în casă nouă, sub conducerea directoarei Elena Todereanu, care și-a văzut visul cu ochii.
Astfel, cele două grădinițe de la parter de bloc s-au unit și-au primit botezul și la propriu, și la figurat: Grădinița cu Program Normal Obcini Suceava”.
Imagini din arhivele ziarului Monitorul de Suceava, primite cu emoție
Momentul inaugurării a fost ilustrat cu imaginile găsite în arhivele ziarului Monitorul de Suceava, inclusiv o filmare care a fost difuzată pe ecranul mare, o parte din cei din sală regăsindu-se cu emoție în imaginile care au căpătat acum valoare documentară.
Acum GPN Obcini are șapte săli și 260 de copii - șapte grupe dimineața și cinci după-amiaza. Din lipsă de spațiu, nu se pot face toate orele dimineața, cum ar fi indicat. Dar condițiile oferite sunt foarte bune - fiecare sală are mobilier modern, aparat de aer condiționat, aparat de purificat aerul, videoproiector, tablă inteligentă, jucării moderne, totul este modern, îngrijit și curățenia este exemplară.
„Anii au trecut și iată-ne la 15 ani de la deschidere, umăr la umăr educatoare, părinți, copii - pentru a croi drum bun spre școală. Astăzi, ca și odinioară, ne mândrim cu preșcolarii noștri, care an de an câștigă premii la concursuri și competiții, atât la nivel județean, cât și la nivel național și internațional. Rezultatele acestea se datorează unor cadre didactice de excepție, cu care mă mândresc.
Părinților și partenerilor noștri le adresăm un imens mulțumesc pentru încrederea acordată și pentru sprijinul constant pe care ni l-au oferit în activitățile noastre. Fără sprijinul și implicarea lor, nu am fi putut face față provocărilor și obstacolelor întâlnite în activitatea noastră zilnică. Nu în ultimul rând, mulțumesc profesorilor și personalului auxiliar pentru măiestria și dedicarea lor în educarea și îngrijirea micuților noștri. Fiecare zi petrecută în grădiniță a fost un prilej de învățare și descoperire pentru copiii noștri. Împreună, cadre didactice, părinți, autorități locale, comunitate, avem în centrul activității noastre COPIII, facem totul prin ei și pentru ei”, a concluzionat Maria Todereanu, care de mică a crescut în grădiniță și și-a dorit să fie educatoare, făcând pentru asta Liceul Pedagogic, apoi facultate și masterat, în paralel cu munca în domeniu, după care a devenit director al GPN Obcini și continuă visul mamei ei.
Invitat pe scenă, primarul Sucevei, Ion Lungu, a oferit un premiu unității de învăţământ conduse de Maria Todereanu, dar a premiat-o și pe mama acesteia, Elena Todereanu, pentru cei 47 de ani de activitate ca educatoare, dar și pentru demersurile făcute pentru construirea noii grădinițe și mutarea copiilor din cele șase apartamente.
Program artistic diversificat, cu copii de grădiniță, foști preșcolari și părinți
Festivitatea de aniversare a instituției de învățământ prin care au trecut deja mii de suceveni i-a adus pe scenă atât actualii copii de la Grădinița Obcini, cât și pe o parte din foștii preșcolari, dar și părinți, într-un program artistic foarte diversificat și antrenant.
Iar pentru că atât copiilor, cât și adulților le plac poveștile și zânele, spectacolul a fost prezentat de Mihaela Zîna Bîrsan, inițiatoarea proiectului ”10 pentru folclor”, datorită căruia la GPN Obcini sunt și două opționale pentru folclor, la care costumele populare le sunt asigurate copiilor de grădiniță.
În ciuda vârstei fragede, copii au demonstrat că pot recita frumoase poezii, că au pregătit diverse cântecele, că pot face teatru și să ilustreze fabule, ori să danseze pe fel și fel de melodii, de la balet până la muzică populară, cu hore întinse pe toată scena.
Parada costumelor Eco a fost un moment foarte interesant și dinamic, zeci de copilași îmbrăcați cu fel de fel de costume foarte colorate și ingenioase, făcute de materiale reciclate, defilând pe scenă și prezentându-le, ca la o paradă a modei, sub atenta oblăduire a educatoarelor.
Dansul majoretelor, polka, Dansul Prieteniei, demonstrații de cub Rubik și multe alte surprize au ținut vie atenția celor din sală pentru aproape trei ore, fiind un adevărat festival în care au fost puse în valoare talentele copiilor, cunoștințele acumulate la grădiniță și nu numai, fiind de apreciat inițiativa cadrelor didactice care au depus mult efort în organizarea și desfășurarea evenimentului, unic ca amploare în rândul unităților de învățământ de acest gen din Suceava.