16.682 de elevi și preșcolari din județ au fost cuprinși de Ministerul Educației în noul program „Masă sănătoasă”, program care înlocuiește vechiul proiect „Masă caldă” și care își propune motivarea elevilor pentru a participa la cursuri prin acordarea unui prânz consistent și echilibrat nutrițional.
Sunt 38 de unități școlare din județ pe lista beneficiarilor, față de 12, câte au fost până în prezent.
Prânzul celor aproape 17.000 de elevi va costa maximum 15 lei/porție, în această sumă fiind incluse prețul materiei prime, al serviciilor de preparare și cheltuielile de transport.
Costul total al programului pentru județul nostru, pentru acest an, este de 37.051 mii lei.
Vor beneficia de „masă sănătoasă” elevii din școlile gimnaziale „Ion Barbir” Capu Câmpului, Gulia, Moldova Sulița, Măriței, Humoreni, „Învățător Vasile Hlihor” Baia, Berchișești, Poiana Stampei, Voitinel, Râșca, Crucea, Ostra, Pătrăuți, Șerbăuți, „Dimitrie Onciul” Straja, „Dimitri Gusti” Fundu Moldovei, Nr. 1 Bogdănești, „Ștefan cel Mare” Cârlibaba, „Alexandru Lăpușneanu” Slatina, Ciocănești, Breaza, Slatina – Găinești, „Aurelian Stanciu” Salcea, „Ion Lovinescu” Rădășeni, Drăgușeni, Oniceni, Ciprian Porumbescu, Neagra Șarului - Șaru Dornei, „Luca Arbure” Arbore, Nr. 1 Vadu Moldovei, Păltinoasa, Nr. 3 Vicovu de Sus, Valea Moldovei și structura Școala Primară Mironu, Școala Primară Țîmpoceni și Școala Primară Dumbrava - GPN Dumbrava, liceele „Iorgu Vîrnav Liteanu” Liteni, „Ștefan cel Mare” Cajvana (primar), „Vasile Cocea” Moldovița, Liceul cu Program Sportiv Suceava.
- Fără ceapă prăjită și mâncăruri „grele”
În cazul în care masa caldă nu poate fi preparată în incinta unității, elevii vor primi un pachet livrat în sistem de catering.
În „Masa sănătoasă” a elevilor este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, uleiul se va folosi o singură dată, iar mâncărurile „grele” precum tocăturile prăjite sau alte prăjeli vor fi evitate.
Printre mâncărurile care vor fi servite elevilor se numără: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi, salată cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli/conopidă cu brânză, tocană de legume, cartofi franțuzești dar și sandviș cu unt, şuncă, caşcaval şi legume, cu roşii, castravete, salată sau sandviș cu piept de pui la grătar, pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude precum gogoşar, varză, morcov și fruct întreg.
De asemenea, în normele minime obligatorii care trebuie respectate se precizează că responsabilii vor evita asocierea unor alimente, cremele cu ouă și frișcă, maionezele.