Sucevenii au ajuns într-un interval scurt de timp să cumpere din magazine produse de bază la aceleași prețuri cu cele din state din Europa, unde salariile sunt de 3-4 ori mai mari. Asta se știe deja de o bună perioadă de timp, poate doar cei care nu ies din România necunoscând această realitate.
Când vine vorba însă de produse care sunt mai scumpe în magazinele din Suceava decât în cele din Germania, din Turcia sau din Marea Britanie atunci situația devine revoltătoare.
Fără a avea pretenția că venim cu informații noi și necunoscute, vom prezenta totuși mai multe exemple pe care ni le-au transmis mai mulți suceveni, revoltați de faptul că veniturile lor se duc în mare parte pe consumul de zi cu zi.
- Cumpărăm aceiași detergenți mai scump și în general produse de igienă mult prea scumpe
Suceveanul Gabriel Talpalariu a constatat că la magazinul Lidl din Suceava 4,5 kilograme de Ariel costă 95 de lei, în timp ce la Istanbul 7 kilograme de Ariel se vând cu echivalentul a 60 de lei.
”Nemții cumpără 6 kilograme de detergent cu 95 de lei, în timp ce românii dau tot 95 de lei, dar pe 4,5 kilograme. Pe lidl.de găsesc frecvent același produs mai ieftin decât pe lidl.ro. Multe produse sunt mai ieftine la ei, iar la detergent sunt diferențe strigătoare la cer”, și-a spus nemulțumirea justificată Gabriel Talpalariu.
Ca tendință generală, produsele de igienă sunt de cele mai multe ori mai scumpe în magazinele noastre față de magazine din Germania sau Marea Britanie.
- ”Se poate umple un ziar întreg cu astfel de exemple din păcate”
Un alt exemplu este al unei drujbe care la noi costă 549 de lei (110 euro așadar), în timp ce același produs (Parkside), în Germania, tot la Lidl, este 99,99 euro.
Și un parfum Dior Sauvage de 200 de ml se vinde în Germania cu 128,45 euro (în jur de 640 de lei), în timp ce în România produsul similar se vinde cu 823 de lei.
”Se poate umple un ziar întreg cu astfel de exemple din păcate. Mă întreb cum se poate ca același produs să fie mai scump cu 25-28% în România decât în Germania?”, a mai spus suceveanul.
- Prețuri cam la fel, în țara în care un român câștigă între 1.500 și 3.000 de lire, unii și mai mult
Când vine vorba de produsele alimentare de zi cu zi, în multe țări din Europa constatăm că prețurile sunt în general cam la fel cu cele din România.
La un magazin Lidl din Marea Britanie un litru de lapte se poate cumpăra facil cu o liră sterlină (5,80 lei), 15 ouă se găsesc cu 2 lire (11,60 lei), în timp ce un iaurt de un kilogram se cumpără cu 1,65 lire. Prețurile variază destul de mult în funcție de oferte și producător, dar în general observăm că prețurile sunt comparabile.
La carnea de porc kilogramul costă la magazinul Lidl din UK cu 4,5-6 lire.
Dacă ne uităm în magazinele de la noi, la Lidl sau la Profi, vom vedea că ouăle sub 1 leu bucata sunt doar din categoria inferioară, laptele sub 5 lei este găsit rar, doar la promoții, în timp ce o cutie de lapte mai gras costă și 7-8 lei.
În general, așadar, prețurile sunt cam la fel, asta în condițiile în care un român care lucrează în Marea Britanie câștigă între 1.500 și 3.000 de lire, unii și mai mult.
- Comparațiile unui sucevean care locuiește în UK, dar a fost recent și în magazinele de acasă
Un sucevean care trăiește de câțiva ani în Marea Britanie și care a fost recent și acasă a putut face o comparație destul de relevantă la prețuri și a tras următoarele concluzii:
”La alimente prețurile sunt cam la fel, rareori e ceva mai ieftin în România. La produse de igienă personală aproape totul e mai scump în România. Băutura în schimb e mai ieftină în România. Hainele sunt mai ieftine în UK în aproape toate cazurile”, ne-a spus suceveanul care a dorit să-și păstreze anonimatul.
În ultima perioadă, și prețurile din restaurantele de la noi au început să fie apropiate de cele din țări cu venituri pe cap de locuitor incomparabil mai mari.
Suceveni veniți acasă după câțiva ani au constatat cu surprindere că nu mai este deloc ieftin să mănânci în oraș nici în Suceava.
- ”Da, alimentele costă mai mult la noi ca în afară. Sau, dacă costă la fel sau mai puțin, au calitate mult inferioară”
Într-un material recent de pe cotidianul.ro, profesorul de economie Cristian Păun a vorbit despre motivele pentru care produsele alimentare sunt mai scumpe decât în țările UE sau în Marea Britanie.
Acesta a vorbit despre cursul leu-euro fixat artificial în jurul a 5 lei, împărțind prețurile în lei care au luat-o razna la un curs nominal mult sub cel real, se ajunge la o diferență de preț în euro.
”În România producția și concurența de produse alimentare este foarte rudimentară. Nu prea producem multe bunuri cu valoare adăugată mare, cu nivel de procesare ridicat. Oferta locală abia dacă acoperă 1/3 din cererea de carne de porc, de exemplu”, a explicat specialistul.
Într-adevăr, pe piața cărnii de porc stăm nu prost, ci foarte prost.
Așadar, neavând marfă autohtonă suficientă, nu poate exista o producție adaptată la venituri.
”Prețurile sunt mai mari aici decât în afară pentru că aici avem plafonare de adaos care reprezintă un stres suplimentar, mai ales pentru producătorul român. Avem o lipsă clară de infrastructură care ne face vulnerabili (infrastructură de transport, infrastructură energetică, infrastructură de irigații etc.). Toate sunt costuri în plus”, a mai opinat specialistul.
Alte probleme cunoscute sunt legate de faptul că producătorii români nu reușesc să mențină sezonalitatea legumelor, fructelor, nu reușesc să dea plusvaloare grâului (prin creșterea porcului cu cereale de exemplu), faptul că fermierii nu sunt reuniți în asociații și nu pot ieși direct cu laptele pe piață etc.
”Da, alimentele costă mai mult la noi ca în afară. Sau, dacă costă la fel sau mai puțin, au calitate mult inferioară. Nu pentru că unii au ceva cu noi. Pentru că noi nu avem nici o treabă cu… noi!”, a tras concluzia specialistul citat de presa centrală.