”Dumbrava rămase tăcută în fumul ei de lumină. Ca într-un vis”. Asta scria marele Mihail Sadoveanu în cartea sa ”Dumbrava Minunată”. Din păcate, fumul de lumină s-a transformat în unul pestilențial, și asta pentru că dumbrava a devenit o umbră a ceea ce scria Sadoveanu.
La ceea ce se petrece acum acolo Lizuca ar putea fi sfâșiată de câini, iar Sadoveanu s-ar întoarce în mormânt de rușine.
Imaginile surprinse în Dumbrava Minunată, un loc aflat exact lângă Mănăstirea Buciumeni, te strâng în spate.
Resturi de construcții, în special material lemnos, sunt aruncate la voia întâmplării. Din loc în loc se văd urme ale unor focuri, semn că cineva a ars acolo tot felul de materiale. Undeva mai pe deal este și gunoi aruncat și incendiat, iar fumul are un miros de ți se întoarce stomacul pe dos.
Câțiva câini umblă nestingheriți pe acolo și te pot composta înainte de a te dezmetici. Fără a mai spune despre păduricea care nu a mai fost curățată și primenită de zeci de ani.
Un soi de baraj pe pârâiașul de acolo a căzut și el pradă timpului, iar în apă poți găsi orice, mai puțin vreun pește care să arate că apa e curată. Una peste alta, dumbrava feerică din povestirea lui Mihail Sadoveanu este un loc de toată jena.
La numai doi pași se află și bătrâna răchită care o salvează pe fetiță. Aici sunt câteva informații legate de povestire, iar pentru ca răchita să nu se prăbușească a fost legată cu chingi metalice. Un loc care putea fi o oază de recreere, mai ales că are și o poveste foarte frumoasă, a devenit un coșmar din toate punctele de vedere.
Contactat telefonic, Cătălin Coman, primarul orașului Fălticeni, a precizat că răchita se află pe terenul Mănăstirii Buciumeni, iar terenul unde sunt depozitate resturile din construcții și mizeria incendiată este proprietate privată.
Resturile de construcții și lemne arse sunt de la incendiul care a avut loc la Căminul de bătrâni de la Mănăstirea Buciumeni, dar oricum nu ar avea ce căuta acolo. ”Am discutat deja cu Poliția Locală, iar în cursul zilei de marți se vor deplasa acolo pentru a vedea care este situația în teren și pentru a lua măsurile care se impun. Chiar dacă este teren privat, trebuie să respecte o serie de reguli”, a arătat primarul Cătălin Coman.