Cei 151 de ani de existență a Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu” Fălticeni au fost sărbătoriți în săptămâna 19 – 23 februarie, prin activități dedicate istoriei școlii, oamenilor care au trudit, celor care și-au „ros coatele pe băncile ei” și, nu în ultimul rând, mentorului școlii, maestrul Ion Irimescu.
Ziua de luni, 19 februarie, a fost dedicată jurizării lucrărilor de arte plastice participante la Concursul interjudețean „Pe urmele Maestrului Ion Irimescu”. Juriul, condus de profesoara Loredana Ceică, inspector pentru arte în cadrul Inspectoratului Școlar Suceava, a avut o sarcină dificilă în ierarhizarea premianților, lucrările primite fiind realizate de elevi foarte talentați. Concursul „Pe urmele maestrului Ion Irimescu” apare în contextul necesităţii de a accesibiliza opera sculptorului Ion Irimescu, proces educativ de conştientizare a moştenirii culturale pe care maestrul Irimescu a lăsat-o oraşului Fălticeni. Ediția a IX –a a concursului „Pe urmele Maestrului Ion Irimescu” a fost coordonată de profesorul de educație plastică Oana Cepoi.
Sub îndrumarea directorului adjunct al Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu”, profesor Andreea - Niculina Ciocan, joi, 22 februarie, s-a desfășurat prima ediție a concursului „Să-l cunoaștem pe maestrul Ion Irimescu! ”. 11 echipaje formate din elevi din clasele de gimnaziu au demonstrat entuziasm și spirit de echipă în parcurgerea celor trei probe ale competiției. Concursul a avut o probă în care au fost testate cunoștințe generale despre viața și creația maestrului Ion Irimescu, o probă de recunoaștere a unor sculpturi renumite și o probă în care elevii participanți au realizat un poster despre viața și creația lui Ion Irimescu.
62 de elevi premiați pentru rezultatele la concursurile și olimpiadele școlare
Săptămâna s-a încheiat vineri cu mai multe activități cum ar fi premierea elevilor care s-au remarcat la concursurile, competițiile și olimpiadele școlare. Cu sprijinul Asociației de părinți, în prezența membrilor Consiliului de Administrație a școlii, au fost premiați 62 de elevi. În cardul Târgului mărțișorului, acțiune inclusă în proiectele SNAC, coordonată de profesor Maria Luncănița, bibliotecara Mihaela Stoica și de psiholog Cojocariu Lăcrămioara, elevii au confecţionat cu bucurie mărţişoare, pentru a întâmpina cum se cuvine primăvara. Mărţişoarele au fost adunate într-o expoziţie cu vânzare pentru copii şi părinţi.
Părintelui protopop Adrian Dulgheru și preot profesor Cristian Solcanu au oficiat, în sala de mese a cantinei școlii, slujba de comemorare a profesorilor școlii care au trecut la cele veșnice.
„Mulțumim tuturor celor care au răspuns invitației noastre. Felicitări, dragi elevi! Apreciere și recunoștință părinților care ne sprijină permanent în activitate. Felicitări, dragi colegi! Mulțumiri tuturor colaboratorilor și partenerilor noștri: Primăria Fălticeni, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Protopopiatul Fălticeni, Poliția Municipiului Fălticeni, Biblioteca Municipală <Eugen Lovinescu>”, a transmis conducerea școlii.
Printre oamenii de seamă care au învăţat în această unitate de învăţământ s-au numărat Mihail Sadoveanu, care a absolvit în 1892 clasa a IV-a, academicianul Petru Jitariu, academicianul Mihai Băcescu, publicistul Grigore Ilisei, profesorul universitar doctor în matematică Emil Perjeriu, profesorul pictor Radu Orac, general de brigadă Ionel Postelnicu, conferenţiar universitar doctor Petru Marian, conferenţiar doctor Oana Maria Daraba, caricaturistul Doru Axinte, profesor preot Bogdan Constantin Feștilă, arhitectul Andreea Andrieş, pictorul Alexandros Pintilii Karciucas, şi lista continuă cu sute de absolvenţi care au făcut şi fac cinste comunităţii fălticenene.