Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 45 (8574)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

„Patriarhul artelor românești”

Manifestări dedicate împlinirii a 121 de ani de la nașterea sculptorului Ion Irimescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru a marca 121 de ani de la nașterea sculptorului Ion Irimescu, cel supranumit „Patriarhul artelor românești”, joi, 22 februarie, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni a fost vernisată expoziţia de pictură „Armonii florale”.

Expoziţia, realizată de Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, în colaborare cu Primăria Municipiului Fălticeni şi Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, reunește pe simezele sălii de evenimente a bibliotecii tablouri aflate în patrimoniul cultural al Muzeului de Artă „Ion Irimescu” realizate de pictorii Nicolae Filoteanu, Petru Hârtopeanu, Aurel Ciupe, Gabrel Baban, Teodor Vișan, Dimitrie Loghin, Ioan Sima.

Vernisajul de joi a adus împreună oameni frumoși: artiști, scriitori, muzicieni, fotografi, dar și fălticeneni care și-au manifestat interesul pentru un eveniment deosebit, multe dintre lucrări fiind expuse în premieră pentru public.

Despre expoziție a vorbit consilierul Răzvan Atanasiu, care a opinat că acest început de drum de a reda publicului lucrări primite de-a lungul anilor de maestrul Ion Irimescu de la diverși artiști trebuie continuat și aprofundat.

„Expoziția <Armonii florale> reunește 16 tablouri și este o prefață a evenimentelor dedicate maestrului Ion Irimescu. Tablourile sunt semnate de pictorii Nicolae Filoteanu, Petru Hârtopeanu, Aurel Ciupe, Gabrel Baban, Teodor Vișan, Dimitrie Loghin, Ioan Sima și au fost depozitate o lungă perioadă de timp în depozitele Muzeului de Artă <Ion Irimescu>. Ele au fost donate, sunt realizate în tehnica ulei, în culori calde, culori care pătrund și care ne aduc o emoție în plus”, a spus Răzvan Atanasiu

 

Florile, un fascinant univers al culorii

 

Restauratorul Georgeta Teodoriu, de la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, a vorbit, printre altele, despre modul încântător în care se reflectă cromatica tablourilor în literatură, îndemnându-i pe cei prezenți ca această aplecare către frumos să fie transmisă și celor din generația tânără. În descrierea lucrărilor expuse, Georgeta Teodoriu a pornit de la volumul „Cum am vrut să mă fac sfânt”, de Virgil Gheorghiu, actul scrierii fiind un act divin, un act sfânt, precizând că atunci când desenăm sau scriem cu stiloul, ținem instrumentul de scris cu cele trei degete care reprezintă Sfânta Treime și cu care ne facem semnul Sfintei Cruci. „De aici vine sfințenia actului literar, actului de a scrie. Și să nu uităm să îl punem pe Dumnezeu la începutul tuturor lucrurilor, al actului creației, el fiind Creatorul Suprem, harul, imaginația, talentul ne vin de la el”.

„În cardul acestei expoziții am ales câteva lucrări, puține comparativ cu ce deține patrimonial nostru muzeal, ale câtorva artiști plastici cunoscuți sau mai puțin cunoscuți publicului. Predominante sunt lucrările lui Nicolae Filoteanu, 10 la număr, care este sucevean, fiind născut în Bunești, două aparțin lui Petru Hârtopeanu, care este din Botoșani, un tablou este semnat de pictorul fălticenean Gabrel Baban. Un alt pictor contemporan, moldovean, din Galați, Teodor Vișan, Dimitrie Loghin, Ioan Sima, Aurel Ciupe, având câte o singură lucrare în expoziție. Activitatea acestor artiști nu se rezumă doar la tablourile care reprezintă flori, ei au și peisaje, studii ale corpului uman, portrete, naturi statice.

Tema predominantă a expoziției sunt florile. Pornind de la acest motiv plastic, floarea, artiștii ne dezvăluie un fascinant univers al culorii, care creează o atmosferă poetică, atât de implicată în condiții filosofice, dar și în realismul existențial. Florile ca element biologic sunt componente ce însoțesc viața cotidiană și ne propun să evadăm într-un spațiu al libertății absolute. În cadrul istoriei artelor florile sunt subiecte de sine stătătoare, sunt așezate în vase, în ulcioare sau sunt în ambianța unor elemente componențiale lucrărilor care duc la adevărate naturi statice.   

Lirismul și plasticitatea, latura exuberantă a ființei artistului, măiestria și emoția reținută a acestuia devin componente ale florilor, fie că vorbim despre maci, trandafiri, crizanteme și alte flori din aceste tablouri. Artiștii au cultivat motivul floral creând adevărate imnuri cromatice, așa cum se intitulează și una dintre lucrările prezente în această expoziție semnată de Petru Hârtopeanu și intitulată <Imn florilor>. Aceste imnuri sunt aduse delicateții, grației, suavității, purității florilor”, a precizat Georgeta Teodoriu.

 

Sculptorul Ion Irimescu va fi sărbătorit la Iași

 

În cadrul vernisajului de joi, preotul Teodor Brădățanu, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, a făcut cunoscut că pe data de 27 februarie, de ziua maestrului Ion Irimescu, la ora 11,00, la Biserica „Sf. Voievozi” din Oprişeni, singura biserică pictată de Maestrul Ion Irimescu, va avea loc slujba de pomenire a „Patriarhului artelor româneşti” şi a soţiei sale, Eugenia. Serviciul religios va fi oficiat de un sobor de preoţi.

După-amiază, de la ora 17,00, la Muzeul Unirii din Iași, în cardul Proiectului „Luna Sculptorilor Români”, realizat la inițiativa Ateneului Național din Iași, va avea loc vernisajul expoziției „Irimescu 121”, care include 18 sculpturi din colecția Muzeului de Artă din Fălticeni.

Manifestările se desfășoară până pe 19 martie, iar în centrul acestora se află marele artist Constantin Brâncuși.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestări dedicate împlinirii a 121 de ani de la nașterea sculptorului Ion Irimescu.
 Vizualizări articol: 929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Manifestări dedicate împlinirii a 121 de ani de la nașterea sculptorului Ion Irimescu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei