Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 42 (8571)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Șezătoare. Tradiții

Proiectul „10 pentru folclor”, pentru al treilea an în județul Botoșani. Spectacole la Gorbănești și Vorona

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul „10 pentru folclor”, inițiat de Mihaela Bârsan, a ajuns pentru al treilea an în județul Botoșani, datorită unei bune colaborări cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJPCT) Botoșani, manageriat de Iustina-Irimia Cenușă.

O delegație formată din Mihaela Bârsan (inițiatoarea proiectului), prof. Loredana Mihaela Ceică, inspector școlar pentru arte în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, poliinstrumentistul Leonard Zamă, membru fondator al proiectului,  Mihai Cotos, dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava și Grupul vocal-instrumental „Ai lui Ștefan, noi oșteni” din Vicovu de Sus, coordonat de profesorul Vasile Schipor, a poposit în localitățile botoșănene Gorbănești și Vorona, unde au avut loc spectacole la care au luat parte zeci de iubitori de folclor.

 

  • „Șezătoarea iernii”

 

La Căminul Cultural Gorbănești a avut loc sâmbătă, 17 februarie 2024, a XXXIII-a ediție a ”Șezătorilor iernii”, eveniment organizat de CJPCT Botoșani, în cadrul căruia a fost prezentat și proiectul „10 pentru folclor”. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru de poveste, pentru că gazdele au reconstituit lumea satului de odinioară, folosind un decor autentic, cu obiecte tradiționale care se foloseau în trecut în gospodăriile localnicilor. De la dispozitivul de desfăcut porumb, până la gherghef și război de țesut, toate au readus la viață tradiții și activități întâlnite din ce în ce mai rar în satele românești.

Prezent la „Șezătoarea iernii”, primarul comunei Gorbănești, Ionuț Melinte, a explicat „cât de frumos se transmite cultura prin tradiție”. „Este un moment important pentru Gorbănești și azi suntem îmbrăcați în haine de sărbătoare. Este pentru prima dată când organizăm un astfel de eveniment și ne dorim din suflet să fie totul bine. Șezătoarea este o datină veche, formată din oameni de la țară, la care participanții lucrează, dar și petrec spunând povești, glume și ghicitori. Am încercat să ne dăm mână cu mână toți oamenii iubitori de frumos, de cultură, pentru a crea acea legătură, acel liant cu trecutul. În satul românesc tradiția merge mai departe. Atâta timp cât țăranul românesc există, tradiția nu va muri și va fi vie”, a spus primarul Ionuț Melinte.

Cu multă bucurie, la eveniment au participat copiii de la școala din localitate, care au spus glume, ghicitori, au cântat și au jucat pe ritmuri populare din zonă, așa cum se făcea și pe vremuri la șezători.

Nu au lipsit de la acțiunea culturală nici oficialitățile locale și județene din Botoșani: președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, deputatul Alexandra Huțu, deputatul Marius Budăi, deputatul Dan Șlincu, senatorul Lucian Trufin și consilierii județeni Raluca Vaipan și Gabriel Galan.

La Gorbănești au fost prezenți Mihaela Bârsan, prof. Loredana Mihaela Ceică și poliinstrumentistul Leonard Zamă, care au vorbit despre proiectul „10 pentru folclor”, dar și despre tradițiile din Bucovina.

„Credem că este posibil ca ceea ce s-a întâmplat aici, la Gorbănești, să se multiplice în cât mai multe localități din județul Botoșani, și astfel să reușim să ducem mai departe aceste tradiții. Sunt tradiții pe care fiecare dintre noi le-am moștenit de la înaintașii noștri, tradițiile care au ajuns până la noi fiind transmise din neam în neam, din generație în generație. Este de datoria noastră, a tuturor, să avem grijă de moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri, nepoților noștri”, a transmis inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan.

 

  • Susținerea opționalului de folclor în școli

 

Un moment artistic aplaudat de toți cei prezenți la șezătoare a fost realizat de poliinstrumentistul Leonard Zamă, care a făcut „o paradă a instrumentelor tradiționale”, oferind publicului un colaj muzical live, cântând la mai multe instrumente. Inspectorul școlar pentru arte Loredana Ceică a povestit, la șezătoare, că bunicii ei sunt din Rădăuți – Prut și ori de câte ori a venit pe meleagurile județului Botoșani, a făcut-o cu mare drag. „De la bunicii mei am învățat ce este respectul față de înaintași, să respect tradițiile și obiceiurile, să merg împreună cu ei la biserica din sat. Mă refer acum în primul rând la bunici, pentru că avem mulți bunici în sală.  Dumneavoastră aveți posibilitatea să sădiți în mintea și în inima copiilor dragostea pentru tradiții și folclor”, a completat Loredana Ceică, îndemnându-i pe toți să fie de acord cu introducerea opționalului de folclor în școală, pentru ca măcar o oră pe săptămână copiii să studieze această disciplină în mod organizat.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, s-a declarat impresionată de felul în care a fost organizat evenimentul de la Căminul Cultural Gorbănești, apreciind și ea că este nevoie ca tradițiile atât de frumoase din zonă să fie păstrate și duse mai departe. „Este cum nu se poate mai potrivit să promovăm în cadrul evenimentului nostru proiectul <10 pentru folclor>, care militează pentru readucerea folclorului în școli sub formă de opțional. Sunteți pentru a treia oară la Botoșani și vă mulțumesc pentru asta. Sperăm să avem o colaborare la fel de frumoasă pe mai departe, cu rezultate pe măsură”, a adăugat Doina Federovici.

 

  • Șezătoare cu tradiții de nuntă și voie bună, la Liceul Tehnologic din Vorona

 

Un eveniment emoționant („Șezătorile iernii”) a avut loc duminică, 18 februarie 2024, în sala de festivități a Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona. Gazdele evenimentului, în frunte cu directorul unității școlare, prof. Sergiu Dascălu, au pregătit un moment surpriză, care a reconstituit episoadele cele mai importante ale ceremonialului de nuntă: sosirea alaiului de nuntă, hora din casa miresei, scoaterea zestrei și jocul vătăjeilor. În paralel, meșterii populari, împreună cu elevii din Vorona, au lucrat necontenit. Ca veritabili gospodari, localnicii din Vorona au împărțit cu generozitate oaspeților bucate alese: alivenci, sarmale, turte și bunătăți din partea locului.

Mihaela Bârsan a fost însoțită la evenimentul de la Vorona de inspectorul școlar pentru arte Loredana Ceică, poliinstrumentistul Leonard Zamă, Mihai Cotos, dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” și Grupul vocal instrumental „Ai lui Ștefan, noi oșteni” din Vicovu de Sus, grup coordonat de profesorul Vasile Schipor.

A fost o adevărată sărbătoare, la care și-au adus contribuția și sucevenii. Tânărul dirijor Mihai Cotos a încântat publicul cu o „Bătrânească” și „Jocul Sadăului”, interpretate cu măiestrie la vioară. „Sunt bucuros și onorat să mă aflu în fața publicului din Vorona. Știu cât de bogată este în tradiții Vorona, ce zestre aveți și vă felicit pentru felul în care le promovați”, a spus Mihai Cotos.

Programul s-a încheiat cu interpretarea câtorva cântece patriotice de către tinerii din Vicovu de Sus, care au emoționat până la lacrimi publicul prezent la șezătoare. „De patru ani suntem parte din marea familie <10 pentru folclor> și ne onorează acest lucru. Ne străduim ca prin ceea ce facem să promovăm valorile noastre naționale, credința și dragostea pentru frumos”, a spus prof. Vasile Schipor.

Pe 25 februarie 2024, proiectul ”10 pentru folclor” va ajunge și în comuna botoșăneană George Enescu.

În județul Botoșani, „caravana folclorului <10 pentru folclor>” a poposit pentru prima dată în mai 2019, cu un spectacol extraordinar la care a participat și regretatul folclorist și dirijor George Sîrbu.  

În anul 2022, „caravana folclorului” a fost prezentă în localitățile botoșănene Tudora și Dângeni, urmând ca artiștii suceveni să-și dea mâna cu artiștii din județul vecin și să organizeze noi și noi evenimente culturale, care să aibă ca numitor comun promovarea folclorului autentic și transmiterea tradițiilor generațiilor viitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul „10 pentru folclor”, pentru al treilea an în județul Botoșani. Spectacole la Gorbănești și Vorona.
 Vizualizări articol: 608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul „10 pentru folclor”, pentru al treilea an în județul Botoșani. Spectacole la Gorbănești și Vorona0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei