Cred că fiecare dintre dumneavoastră și-a pus întrebarea din titlu! Cu referire la viața de zi cu zi, societatea și conducătorii ei, perspectivele pe termen scurt și mediu (pe termen lung nu mă mai interesează) etc. Nu ne plac multe lucruri din România actuală, dar nu avem soluții pentru îndreptarea lor, nu știm ce atitudine să adoptăm (sau ne este prea lene!), ne complacem în critici sterile și așteptăm rezolvări miraculoase din partea unor personaje mesianice. În momentele decisive (ziua votului, spre exemplu) uităm nemulțumirile, suntem îngroziți de schimbare și sprijinim (direct sau indirect) starea de fapt care ne enervează. De ce? Până când? Sau nu ne-am săturat suficient? Bârfim conducătorii în stil românesc! Mai repede decât o revoltă reală care să determine o atitudine tranșantă.
În momentul în care realmente ne-am săturat și dorim o schimbare ce trebuie să facem? Cum să acționăm ca să avem succes?
În primul rând trebuie să analizăm politicul local și național (partidele și liderii lor) pentru a vedea ce merită păstrat din activitatea și demnitarii lor și ce trebuie clar abandonat. Sunt împotriva demolării totale, cum sunt și contra păstrării actualei clase politice în forma actuală de frica de ceva mai rău. Din păcate nu putem interveni în ”viața internă” a partidelor și acționa pentru ”tragerea pe dreapta” a unor personaje ridicole sau mărginite. Și nici anularea unor proiecte fără viitor (spus elegant!) care se potrivesc realității românești ”ca nuca în perete”. Dar putem să îi lovim unde îi doare cel mai tare, la vot! Dacă după un vot negativ nu își schimbă candidații și nu renunță la ”acțiuni excentrice” merită să dispară, chiar dacă au o istorie demnă și rezultate excepționale în trecut.
Un alt mod de a-i atenționa pe cei din ”fruntea bucatelor” este atitudinea tranșantă în public, vocală și fără menajamente. Și fără jigniri sau acuzații nefondate! ”Bubele” demnitarilor și prostiile partidelor sunt cunoscute și mă uimește faptul că nu sunt ”puse pe masă”! Sau sunt prezentate de personaje toxice, fără scrupule și cu care nu este deloc recomandat să te asociezi sau să fii asociat de cetățeni. Va deveni ”mulțimea mută” și o mulțime implicată sau va rămâne la nivel de bârfă șoptită prin parcuri și cârciumi?
Impostorii (tot mai mulți) cocoțați la vârful societății trebuie demascați (limbaj de lemn) și prezentați la adevărata lor valoare. Dacă această acțiune se extinde în masă partidele vor fi obligate să renunțe la personaje – balast, măcar parțial! Tot este un câștig! Să se întoarcă la profesia lor de bază, unde sunt în general apreciați și să nu se mai facă de râs în politică sau administrație. Pentru a fi credibili într-o acțiune anti-nepricepuți este foarte bine să venim cu candidați alternativi, cu pricepere și prestigiu. Îi avem peste tot și îi cunoaștem, măcar la nivel local. De ce nu îi cunosc și partidele? Și de ce nu îi promovează?
S-ar putea cetățenii angrena într-o campanie de schimbare și corectare a vieții politico-administrative? Toți vor spune că este dezarmant de greu! Dar să-i susținem prin neimplicare pe actualii? Dumneavoastră hotărâți!
PS: Cei inteligenți au dileme. Cei proști au certitudini. Ce alegem? Până acum doar a doua variantă? Sunt mai convingători proștii? Categoric da!
Dan Strutinschi