Situație critică pentru bolnavii de cancer din județul Suceava, în special din cauza lipsei medicilor de specialitate. În momentul de față, există trei medici, din care unul pensionar, care are contract de prestării servicii cu Spitalul Județean Suceava. Lucrurile vor fi și mai dificile după data de 1 martie, când vor rămâne doar doi medici de specialitate, asta pentru că doctorul Daniela Elena Semen pleacă la o clinică din Iași. În aceste condiții, pacienții de cancer vor putea fi văzuți și tratați doar de doi doctori, respectiv Silvia Ginghină și Doina Ganea Motan, cea din urmă fiind, cum am precizat, pensionară.
Practic, este o situație extrem de dificilă pentru bolnavii de cancer, iar dacă nu se va reuși convingerea altor medici să vină la Secția de Oncologie a Spitalului Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava mulți bolnavi vor trebui să migreze în alte județe pentru a putea fi tratați. Asta în condițiile în care în cursul anului 2023 s-au oferit circa 20.000 de consultații oncologice în ambulatoriul spitalului, fără a se cunoaște câte persoane au mers direct la alte spitale din țară. Cu doar doi medici, lucrurile vor deveni aproape imposibil de gestionat, iar mulți dintre bolnavii de cancer vor fi aproape condamnați la moarte.
Și toate astea se petrec în timp ce se lucrează de zor la clădirea noii secții de oncologie, o investiție de peste 10 milioane de euro, edificată în prelungirea actualei secții de la Spitalul Vechi. Lucrările s-ar putea finaliza chiar anul acesta, iar prezența medicilor specialiști devine una extrem de presantă. Noul spital de oncologie se vrea unul modern, inclusiv cu un ambulatoriu propriu, după cum a precizat recent președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. „Un spital care are peste 90 de paturi pentru bolnavii de cancer, inclusiv atunci când este cazul și pentru aparținători, precum și ambulatoriu. De asemenea, la pavilionul vechi de la oncologie vom începe un studiu de fezabilitate pentru a veni cu o nouă tehnologie pentru tratamentul cancerului, tratamentul cu izotopi. Până acum aveam la spital chimioterapia, radioterapia și chirurgia oncologică, iar acum venim cu tratamentul cu izotopi, care mai este în trei locuri din țară din câte știu”, a arătat Gheorghe Flutur.