Un contract cu o valoare uriașă, de aproape 73 de milioane de euro, a fost semnat vineri de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, la Ministerul Energiei, pentru ”Reabilitarea sistemului de transport și distribuție energie termică în municipiul Suceava”.
Merită menționat faptul că acesta este primul contract semnat la nivel național pe fondul de modernizare rețele termice inteligente.
„Împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, am semnat astăzi, la Ministerul Energiei, contractul privind <Reabilitarea sistemului de transport și distribuție energie termică în municipiul Suceava>, în valoare totală de 362.290.407,72 lei (72.817.801,48 euro). Proiectul a fost aprobat pe Fondul de Modernizare, Program Cheie 5, Domeniul de investiții 5.3 <Sprijin pentru modernizarea și dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare>, fiind primul contract semnat la nivel național pe componenta de termoficare”, a precizat vineri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Contractul prevede lucrări precum:
- reabilitarea a 19,450 kilometri de conducte primare (reabilitare cămine de termoficare, vane, suporți de beton);
- reabilitarea a 51,792 km rețele termice secundare (înlocuirea conductelor existente uzate aferente circuitelor de încălzire, apă caldă de consum și recirculare apă caldă de consum, cu un sistem legat preizolat, reabilitare cămine de termoficare, vane, contoare, suporți din beton);
- reabilitarea a 9 puncte termice (modernizarea echipamentelor, a instalațiilor aferente, precum și a clădirilor în care sunt amplasate echipamentele).
Durata de execuție a investiției este de 32 luni, din care 5 luni durează realizarea proiectului tehnic.
Prin implementarea acestui proiect se vor reduce semnificativ pierderile din rețeaua de transport-distribuție, ceea ce va conduce la reducerea subvențiilor pe care le plătește municipalitatea pentru încălzirea orașului.
Ion Lungu a subliniat că ”realizarea acestui proiect va conduce la realizarea unui serviciu eficient și civilizat de termoficare în municipiul Suceava”.
Municipiul Suceava este primul oraș din țară care are asigurată energia termică pe biomasă, de la centrala Bioenergy, prețul gigacaloriei fiind printre cele mai mici din țară, iar ca urmare a unei etape anterioare de reabilitare și modernizare parțială a rețelelor de transport și distribuție, administrate de un operator privat, fenomenul debranșărilor s-a domolit, ba chiar au început să apară tot mai multe solicitări de rebranșare. De altfel, numărul consumatorilor a crescut, inclusiv în rândul instituțiilor publice, dar și al agenților economici, ținta municipalității fiind ca tot mai mulți suceveni să revină la sistemul centralizat, ca urmare a îmbunătățirii serviciilor, după investițiile majore care vor fi făcute.