Contracte de peste 20 de milioane de euro, pentru primele 50 de autobuze electrice noi și stațiile de încărcare aferente, care vor deservi Zona Urbană Funcțională Suceava, au fost semnate miercuri, la sediul Primăriei Suceava. La eveniment au participat reprezentanți ai celor nouă localități care vor beneficia de transport public cu autobuze electrice, precum și cei ai furnizorului de autobuze și echipamente de încărcare. Zona Urbană Funcțională cuprinde municipiul Suceava, orașul Salcea și comunele Șcheia, Moara, Bosanci, Ipotești, Adâncata, Mitocu Dragomirnei și Pătrăuți.
”Primele 37 de autobuze noi vor fi livrate în termen de 6 luni de la semnarea contractului, respectiv luna august 2024. Dacă avem bază de comparație la cele mari, pentru că sunt de la același furnizor ca primele autobuze electrice aduse la Suceava, probabil cele mai bune din țară, care au deja patru ani de întrebuințare, în care au funcționat și iarna, la minus 20 de grade Celsius, la cele mici nu știm, sunt de la un alt producător, dar ne așteptăm să fie mai bune”, a spus primarul Ion Lungu.
Valoarea contactelor este de 81,5 milioane lei fără TVA, iar ambele loturi licitate au fost câștigate de firma SC BMC Truck & BUS SA București ofertant lider și SC JT GRUP OIL SA Constanța terț susținător.
Lotul 1 cuprinde 18 autobuze electrice de 12 metri, 8 stații de încărcare rapidă și 18 stații de încărcare standard, în valoare de 43.380.000 lei fără TVA, iar lotul 2 cuprinde 32 de microbuze electrice, cu lungime de 6 metri, respectiv 32 de stații de încărcare standard, în valoare de 38.144.000 lei fără TVA.
”Este doar un început – luni am fost la Piatra Neamț și am discutat de partea a doua a proiectului, care include și modernizarea autobazei de la sediul TPL”, a precizat primarul Sucevei.
Mai exact, în vara acestui an vor fi livrate de către furnizor 15 autobuze de 12 metri lungime (capacitate 90 de persoane), cu 15 stații de încărcare standard, precum și 22 de autobuze de 6 metri lungime (capacitate 22 persoane), cu 22 stații de încărcare standard.
Prețul de achiziție al unui autobuz electric de capacitate mare este de 2.270.000 de lei (fără TVA), cel al unei stații de încărcare rapidă 153.000 de lei fără TVA, iar cel al uneia standard 72.000 de lei, fără TVA.
Prețul de achiziție al unui autobuz electric de capacitate mică, de 6 metri lungime, este de 1.120.000 lei fără TVA, în vreme ce prețul stației standard de încărcare este de 72.000 lei.
Reprezentanții furnizorului au precizat că autobuzele sunt variante îmbunătățite ale celor din seriile precedente, atât pe partea de autonomie a bateriilor, echipamentelor din dotare, cât și a soft-ului.
Celelalte autobuze, microbuze și stații de încărcare vor fi livrate în termenul contractual de 12 luni, adică cel târziu în prima parte a anului viitor.