Toate campaniile de descurajare a oferirii/acceptării „atențiilor” pentru cadrele didactice cu ocazia diverselor sărbători au rămas fără efect sau au avut un efect limitat. De cele mai multe ori inițiativa este a uneia dintre mamele elevilor din clasă, fără vreo solicitare în acest sens din partea cadrului didactic, iar ceilalți părinți răspund, chiar dacă practica nu le convine, pentru a nu fi considerați „Gică Contra”. De 8 martie, de Paște, de Crăciun sau de ziua de naștere sau de ziua onomastică a dirigintei, învățătoarei sau educatoarei sumele cu care contribuie părinții fiecărui copil sunt între 20 și 50 de lei, dar pot ajunge și la 100 de lei sau mai mult la clasele de copii ai căror părinți sunt mai cu dare de mână. La tradiționalele flori „grupul de inițiativă” al părinților adaugă vouchere de cumpărături sau de vacanță, bijuterii, parfumuri, poșete sau oferă chiar direct banii în plic, iar cadrele didactice acceptă, ignorând complet că primirea de bani și/ sau cadouri, dincolo de aspectul moral, în aceste circumstanțe se asimilează, conform legii, cu corupția.
Unii directori de școli din municipiul Suceava încearcă, totuși, să pună stavilă acestui fenomen. De exemplu, în anul școlar trecut, înainte de 8 martie, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1, Gabriela Mihai, a transmis părinților un mesaj prin intermediul profesorilor, prin care le solicită să nu mai ofere cadouri cadrelor didactice din școală. „I-am rugat să ne arate respect și să nu ne umilească aducând diferite <atenții>. Părinții au dat curs rugăminții și a fost civilizat. Bineînțeles că același mesaj îl voi transmite și în acest an, înainte de 8 martie”, a declarat prof. Gabriela Mihai.
La Liceul Filadelfia, școală privată, directorul Ioan Bădeliță a afirmat că această problemă a fost rezolvată în instituția de învățământ pe care o conduce. „După ani de zile, am reușit să-i convingem pe părinți să nu mai aducă nimic. La noi la școală descurajăm total acest obicei”, a declarat directorul Bădeliță.
„Cadourile de 8 martie sunt o practică demult apusă”, a declarat și directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 3, Sidonia Apetrei.
Întrebat în legătură cu această problemă, primarul de Suceava, Ion Lungu, a afirmat că pentru el a duce bani la școală se asimilează cu „fondul clasei” și recomandă părinților să nu dea nici un ban la școală, deoarece administrația locală le acordă fonduri suficiente. „De când sunt primar am acordat școlilor peste 100 de milioane de euro. Nu se justifică să strângem 3 bani pentru o perdea. Dar dacă părinții vor să dea un buchet de flori, o ciocolată doamnei, nu comentez. Sunt obiceiuri moștenite, împământenite la noi. Ca primar recomand și le spun părinților că nu trebuie să dea nici un ban la școală. Dacă ei strâng să-i ia un cadou doamnei de 8 martie nu mai este problema mea. Este comitet de părinți, este comitet de administrație al școlii, sunt alte reguli”, a afirmat primarul. În ceea ce privește cadourile în bani, plicuri cu bani, Ion Lungu crede că este exclus ca vreun cadru didactic din municipiul Suceava să accepte. „Poate acum 15 ani, dar astăzi, în vremurile noastre, nu am auzit așa ceva. Însă dacă se întâmplă, sunt alții în drept care se pot autosesiza. Eu nu cunosc o astfel de practică și nu o încurajez”, a mai spus primarul.
Menționăm că printre actele de corupție reținute în sarcina unui medic oncolog de la Spitalul Clinic de Urgență din Suceava, trimis acum în judecată pentru luare de mită, se numără inclusiv cutiile de bomboane și parfumurile pe care doctorița respectivă le-a primit de la pacienți sau familiile acestora, cu ocazia zilei ei de naștere.