Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 14 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 36 (8565)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenționare

Medicul oftalmolog Anca Trifina avertizează că apare o adevărată „pandemie de miopie” la copii, din cauza timpului redus petrecut în aer liber

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Folosirea tot mai redusă a vederii „la distanță” din cauza scăderii timpului petrecut în activitățile în aer liber de către copii duce la o adevărată „pandemie de miopie”, a avertizat medicul oftalmolog Anca Trifina, invitată, marți, la „Matinalul” de la Intermedia TV.

Dr. Trifina a declarat că în ultimii ani „au crescut foarte, foarte mult cazurile de miopie la copii pentru că nu mai există acele activități cu <privire la distanță>,  sportul, joaca, plimbările, drumețiile. Acum toate activitățile sunt cu ochii <la aproape>, de la învățat, citit, scris, totul este pe telefon, pe tabletă. Mai dă doamna la școală exerciții pe tabletă, ceea ce nu e rău, dar problema e că și după ce terminăm cu toate task-urile (n.r. sarcinile), stăm tot cu ochii în telefon. Iar copiii duc ecranul telefonului foarte aproape de ochi și apare oboseala cronică, care duce la miopie și ne confruntăm cu așa-numita pandemie de miopie”, a subliniat medicul.

Cea mai recomandată soluție, potrivit medicului, este ca până în clasa a IV-a un copil să nu folosească telefonul/ ecranul mai mult de 30 de minute zilnic. De asemenea, în camera copilului trebuie să fie lumină suficientă: „Lumina galbenă este o lumină mai caldă și se recomandă în special seara pentru a nu disrupe ciclul somn-veghe. În timpul zilei o lumină albă este bună și trebuie suplimentată cu veioză dinspre stânga pe biroul pentru copiii care scriu cu mâna dreaptă și în dreapta pentru copiii care scriu cu mâna stângă”.

 

Vârsta optimă pentru prima consultație la oftalmolog este 3 ani

În cazul în care reducerea timpului petrecut în fața ecranului este mai greu de aplicat, cum s-a întâmplat, de exemplu, în timpul pandemiei de Covid-19, când elevii au urmat cursurile școlare în sistem online, se recurge la tratamente profilactice. După consultație, oftalmologul poate recomanda folosirea picăturilor de atropină într-o anumită concentrație sau de lentile ortokeratologice pentru noapte,  „ca să diminuăm creșterea dioptriilor”, „dar n-ar trebui să ajungem aici, dacă am reuși să facem o balanță între activitățile <cu ochii la aproape> și cele cu <ochii la distanță>”, a explicat medicul oftalmolog. Vârsta optimă a primei consultații la oftalmolog este 3 ani, iar următoarea în clasa 0, „dacă copilul nu are strabism, dacă nu fuge nici un ochi, nu a fost prematur și nu a avut probleme neurologice”. 

Dr. Trifina a menționat studii efectuate în Singapore, unde procentul de populație afectată de miopie este extrem de ridicat. Conform unui studiu publicat în august 2022 pe platforma https://www.snec.com.sg/research-innovation/research-groups-platforms/research-groups/myopia, realizat de Grupul de Cercetare a Miopiei de la Institutul de Cercetare a Ochilor din Singapore (SERI), în colaborare cu Centrul Național pentru Ochi din Singapore (SNEC) și Universitatea Națională din Singapore (NUS), care au cercetat miopia în ultimii 20 de ani, prevalența miopiei în Singapore este printre cele mai ridicate din lume, cu 65% dintre copiii miopi până șase ani și 83% dintre adulții tineri. Ca atare, Singapore este adesea etichetată drept „capitala mondială a miopiei”. Până în 2050, se estimează că 80 până la 90% dintre toți adulții din Singapore cu vârsta peste 18 ani vor fi miopi și 15 până la 25% dintre aceștia pot avea un grad ridicat de miopie.

Deși inițial oamenii de știință au crezut că prevalența miopiei la populațiile asiatice ar putea avea o componentă rasială, studiile au demonstrat că miopia este provocată „cel puțin parțial de cantitatea redusă de timp petrecut în aer liber”.

Comparații între prevalența miopiei cu alte state, efectuate în anul 2020, arătau că miopia afecta atunci doar 19% dintre copiii mici din Taiwan și 12% din Hong Kong, iar în țările occidentale, ratele de prevalență erau și mai mici. De exemplu, doar 7,5% dintre copiii mici din Statele Unite erau afectați de miopie (https://www.myopia.com.sg/2020/08/25/the-childhood-myopia-epidemic/)

Miopia afectează atât activitatea școlară, cât și cea socială. De asemenea, ochii foarte miopi sunt expuși unui risc mai mare de a suferi de bolile oculare, precum glaucom, dezlipire de retină și cataractă. Cu cât miopia începe mai devreme, cu atât este mai mare probabilitatea ca aceasta să atingă niveluri severe la vârsta adultă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicul oftalmolog Anca Trifina avertizează că apare o adevărată „pandemie de miopie” la copii, din cauza timpului redus petrecut în aer liber.
 Vizualizări articol: 1072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Medicul oftalmolog Anca Trifina avertizează că apare o adevărată „pandemie de miopie” la copii, din cauza timpului redus petrecut în aer liber5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei