Toți românii se plâng! De situația economică personală dificilă, deși au mașini, casele arată bine (în proporție de 90%) și își permit concedii ”afară”. Cel mai plăcut pentru ei este însă să se lamenteze de situația economică a României, de acapararea pieței naționale de străini și de regulile venite de ”afară” (în principal UE) care taie elanul concetățenilor (unde sunt aceștia?) în ”opera de construcție a capitalismului”. Disperarea românilor reală (foarte rar) sau teatrală pornește de la niște situații clar deranjante generate de conducători slabi (inclusiv ”slab de înger”) sau total incompetenți și se întind până la reglementări UE care se potrivesc ca ”nuca în perete” în România. Dar cine i-a votat pe ”iubiții conducători”? Scuza lui ”n-ai pe cine” nu ține! De ce nu am cerut racordarea deciziilor europene la realitățile naționale? Sunt șanse imense de a ne impune cerințele dacă sunt bine argumentate. Dar avem curajul (adică patriotismul) și reprezentanții potriviți pentru aceste demersuri? Dumneavoastră aveți răspunsul și responsabilitatea când îi votați!
Situația din România se regăsește și în alte țări din Europa în proporții diferite. Sunt popoare mândre sau orgolioase care nu se plâng, nu dau vina pe alții și încearcă să își rezolve problemele cu profesionalism atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Iar ei ”au cu cine”, deși gradul mediu de inteligență a popoarelor nu este diferit de al românilor. Atitudinea diferă!!
Ajungem la întrebarea din titlu. Cum este mai bine? Personal consider că sistemul democratic actual, cu toate hibele, este infinit superior altor forme de dezvoltare a națiunilor. Iar națiunile care suportă dictaturi doresc democrație, libertate! Migrația este din țările autocrate către țările democrate și nu invers! De ce nu se mută admiratorii lui Putin în Rusia? Adaptarea regulilor democrației la schimbările din viața social-economică se face cu întârziere, dar se face! Dictaturile sunt încremenite!! Ce alternative avem? Să ascultăm ”cântecul de sirenă” al extremiștilor și să ”punem mâna pe par”? Să abandonăm regulile și sistemul politic actual în favoarea unei ”dictaturi luminate” și a siguranței pe care ea spune că o asigură cetățenilor? Asta ar însemna abandonarea țării și scufundarea populației într-o mocirlă a izolării generate de dictatură. Indiferent de dictatură, nu doar cea cu stea roșie în frunte!! Să stăm la cozi și să ne fie frică să criticăm!
Evoluția României nu este benefică pentru toți în aceeași măsură. Abuzurile și corupția ne sufocă, dar măcar putem critica și, supremul beneficiu social, putem schimba personajele sinistre prin vot. Creșterea economică reală nu se petrece în ritmul dorit și mai ales nu se reflectă în toate buzunarele la fel. Această realitate trebuie corectată PERMANENT! Iar corectarea nu se poate face fără implicarea dumneavoastră. Candidați, votați și veți bloca ”marșul” celor fără scrupule sau minte spre putere! Iar reprezentanții ”normali” (calificat și cât mai onești) vor putea corecta ”bâlbele” permanente ale democrației!!
PS: Statul este în continuare cel mai slab administrator. Avem 1.310 companii și regii de stat, record în UE! Dintre primii zece datornici la buget doar unul este o firmă privată. Să privatizăm datornicii? Este o soluție cu păstrarea a minimum 1/3 din acțiuni la cele strategice pentru a nu pierde controlul total.
Dan Strutinschi