Măsurile de austeritate impuse de Guvern la finele anului trecut, prin Legea 296/2023, care au „lovit” puternic la buzunare salariații unor societăți, prin tăierea bonurilor de masă, a primelor ce se acordau cu ocazia a diverse sărbători, a salariilor compensatorii sau a ajutoarelor sociale, nu mai sunt aplicabile anumitor categorii de operatori economici.
Asta deoarece, recent, Guvernul României a aprobat „memorandumul privind exceptarea operatorilor economici care prestează servicii comunitare de utilități publice de la aplicarea prevederilor art. XL și XLI din Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”.
Memorandumul a fost inițiat și înaintat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației de către Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice, din care face parte și Sindicatul „Autobuzul”, de la TPL Suceava, iar ca urmare a aprobării sale în forma prezentată trebuie pus deja în aplicare oriunde legea respectivă a avut efecte, adică unde salariații s-au trezit cu o mulțime de drepturi tăiate, deși erau acordate legal și prevăzute expres în contractele colective de muncă.
Prevederile legale de la care sunt exceptați cei care prestează servicii comunitare de utilități publice din întreaga țară sunt:
- cheltuielile privind drepturile de hrană/tichete de masă, care nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minime brute pe țară, de persoană (la valoarea din ianuarie 2019, actualizată cu inflația). De la 1 ianuarie 2024 valoarea tichetelor de masă a crescut la 40 de lei/zi de muncă (aproximativ 800 lei lunar, impozitați și cu 10%), astfel că măsura respectivă le reducea acest beneficiu la sub 20 de lei/zi. În condițiile în care pentru majoritatea tichetele de masă reprezintă aproape o treime din veniturile lunare, impactul măsurii era puternic.
- cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi legale sau din contractele colective de muncă nu pot depăși anual contravaloarea a 1.600 lei de persoană. În acest caz, nici acolo unde sunt prevăzute salarii compensatorii, acestea nu se acordau decât în limita a 1.600 de lei, adică nici măcar salariul pe o lună de zile.
- interzicerea acordării de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în cazul în care au înregistrat pierderi contabile în anii precedenți (nerecuperate) și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent.
Conform legii, la serviciile comunitare de utilități publice sunt încadrate cele de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizare, iluminat public, alimentarea cu gaze naturale și transportul public local de călători.
Tocmai de aceea, conducerii TPL Suceava i se solicită, printr-o adresă înaintată de Sindicatul „Autobuzul”, prin Modest Botușan – președinte, reluarea acordării drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă, adică tichetele de masă, prime cu ocazia a diverse sărbători, precum Paște, Crăciun și Ziua Transportatorului, acordarea de salarii compensatorii și acordarea de ajutoare din fondul de acțiuni sociale.
Pe lângă acordarea tichetelor de masă la valoarea de 40 de lei/zi lucrătoare, salariații TPL solicită ca de la 1 martie 2024 să fie luată în calcul și o creștere salarială cel puțin egală cu rata inflației pe 2023 – o măsură care ar reduce din impactul negativ al tăvălugului inflaționist, resimțit nu doar la puterea de cumpărare, ci și la plata de taxe și impozite.