Un alt profesor de marcă de la Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni s-a stins din viață. Exemplu de moralitate și rigurozitate, profesoara Sofica Butnaru a format, în spiritul valorilor educaționale, timp de peste 40 de ani, numeroase generații de elevi ai Colegiului Național „Nicu Gane”.
Originară din Fălticeni, profesoara Sofica Butnaru a predat limba și literatura română și limba latină cu o dăruire profesională cum rar întâlnești și s-a remarcat atât la nivel profesional, cât și interuman. Colegii și cei care au cunoscut-o o descriu ca pe o persoană de o înaltă ținută morală, un om deosebit, cu har și bunătate.
Înțeleaptă și blândă, profesoara Sofica Butnaru i-a iubit și înțeles pe elevi ca pe propriii copii și nepoți, fiind un profesor aparte, prețuită de colegi și de elevi. Și-a pus amprenta asupra multor evenimente găzduite de liceu şi de comunitate, un exemplu fiind cel din anul 1972, când printre invitați s-a aflat și Horia Lovinescu, tânăra profesoară strălucind în fața întregii audiențe, fiind apreciată în mod special de marele dramaturg.
„Doamna profesoară Sofica Butnaru a slujit literele clasice exemplar, cu toată dragostea de profesiune, fără să ridice vocea și fără să adreseze elevilor critici, impunându-se prin noblețe sufletească și cultură remarcabilă!”, ne-a spus profesoara Eleonora Bulboacă.
„... A fost primul dascăl care m-a îmbrățișat de nenumărate ori și în al cărui albastru al ochilor mă contopeam cu o admirație fără egal. Am căutat, mai apoi, de-a lungul anilor de studiu, un astfel de Om, însă am înțeles că este fără de egal... Astăzi, în fiecare 10 pe care îl trec în catalog, e un ecou al bucuriei, al iubirii și al amintirii despre timpul înveșnicit de atunci, în care distinsa noastră Profesoară, D-na Sofica Butnaru, a pășit spre Înalt, spre Nemărginit... îmi aștept îmbrățișarea iar și iar, în Cer, în Lumină și Har... Rămâneți în amintire și în pomenire veșnică! ”, este mesajul preotului profesor Constantin Bogdan Feștilă.
Un suflet deosebit, dăruit școlii, și mai ales sutelor de elevi pe care i-a format, i-a respectat și i-a iubit mai presus de orice
Sofica Butnaru s-a născut în Fălticeni la 16 septembrie 1947. A absolvit studiile primare și liceale la Fălticeni, a urmat, între 1968-1972, cursurile Facultății de Filologie a Universității „Al. I. Cuza din Iași”, specialitatea Limba și literatura română, secundar Limba și literatura latină. După absolvire și-a început cariera didactică la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, ca profesoară de Limba și literatura latină. A urmat o perioadă de câțiva ani la Școala Generală Nr. 2, ca profesor de Limba și literatura română, iar în anul 1982 a revenit la Liceul Teoretic „Nicu Gane”, unde a rămas până la finalul carierei, în anul 2005. După ce s-a pensionat a continuat, pentru câțiva ani, să predea limba latină la Liceul Nr 1 din Burdujeni, Suceava.
În anul 1985, soțul său, profesorul Gheorghe Butnaru, a fost răpus de un infarct, rămânând, la 38 ani, cu doi copii minori în vârstă de 16, respectiv 12 ani. Responsabilitatea și dedicația pentru muncă i-au permis Soficăi Butnaru să găsească tăria necesară de a nu face compromisuri în nici unul din cele două roluri: cel de mamă model și profesor exemplar.
Primul copil, Comandorul Hristea Butnaru, a urmat cursurile Liceului Militar de Marină și Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța, fiind în prezent director al Statului Major al Forțelor Navale. Al doilea copil, Antoneta-Maria, este medic de familie și cardiolog în zona Fălticeni.
Un exemplu de profesionalism și de eleganță în prestația didactică
„Sofica Butnaru a fost pentru colectivul profesoral de la Colegiul Național <Nicu Gane> un exemplu de profesionalism și de eleganță în prestația didactică. Cei mai mulți dintre profesorii de astăzi ai școlii au avut-o ca dascăl, reprezentând pentru ei un reper în formarea lor. Pentru colegii de cancelarie ea avea mereu o dispoziție sfătoasă, o vorbă bine cumpătată, sfaturi prețioase de viață, desprinse din cunoașterea proprie sau din lecturile sale elevate. Mesajele sale erau pigmentate cu metafore și citate latinești sau se desprindeau din meditațiile unor mari gânditori fie antici, fie contemporani. Pentru noi, colegii și prietenii săi de drum, a plecat la ceruri un suflet nobil despre care știm că se va regăsi ușor în împărăția plină de lumină și culoare a lui Dumnezeu. Drum lin către odihnă și pace! ”, a precizat prof. Codrin Bența, directorul Colegiului Național „Nicu Gane”.
În ultimii ani învățământul fălticenean este tot mai sărac prin pierderea unor dascăli de excepție, care au știut să lumineze generații de elevi. Este vorba de profesorul emerit Constantin Popa, autor de manuale şcolare şi culegeri de fizică, profesorul de fizică Adrian Holban, autorul culegerii „300 de probleme de fizică rezolvate”,profesorul de matematică Dumitru Crăciun.
Slujba de înmormântare va fi oficiată marți, 13 februarie, de la ora 13:00, la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (Tâmpești).