Dintre toate organele care susțin viața, plămânii sunt, probabil, cei mai remarcabili. Nu numai că transformă aerul pe care-l respirăm în oxigen utilizabil pentru oxigenarea țesuturilor corpului, dar acționează și ca organe de eliminare majore. Prin procesul de respirație, elimină cantități mari de toxine rezultate din procesul metabolic. Un astfel de produs rezidual este dioxidul de carbon. Așadar, dacă plămânii sunt periclitați în vreun fel – de pildă, prin flegmă, acumulare de mucoasă sau circulație proastă, care duce la o elasticitate scăzută – detoxificarea plămânilor și procesele de filtrare încetinesc și se limitează. Aidoma constipației intestinale, lentoarea plămânilor, care e tot un tip de constipație, poate provoca afecțiuni de sănătate în cazul altor organe. Dr. Richard Schulze observă că „organismul pierde circa un litru de apă zilnic doar prin respirație”. Când plămânii nu funcționează corect, rinichii depun un efort mai mare, în cele din urmă epuizându-se. Din cauza aerului de proastă calitate respirat, a poluării sau a toxicității generale a corpului, plămânii pot deveni suprasolicitați, moment în care este nevoie de o curățare pulmonară.
În medicina tradițională chinezească, plămânii se află într-o strânsă legătură cu intestinul gros. O bună sau proastă funcționare a unuia, va influența activitatea celuilalt. Dacă există o problemă pe meridianul plămân, în scurt timp va apărea o disfuncționalitate și pe meridianul intestin gros, și invers. Nu putem trata eficient plămânii dacă nu ne echilibrăm și funcționarea intestinului gros. Factorii nocivi care afectează legătura plămân-intestin gros la nivel psihic sunt anxietatea, melancolia, tristețea, supărarea și grijile.
Întrucât oxigenul este nutrimentul numărul unu din corp, pare de bun-simț să îngrijim și să curățăm cu regularitate acest organ. Toată lumea știe că putem să trăim luni bune fără mâncare și câteva zile fără apă; însă fără suficient oxigen murim în câteva minute, prin urmare, importanța plămânilor nu trebuie subestimată, funcționarea lor la capacitate maximă fiind vitală pentru toate celelalte organe de eliminare. În timp ce curățarea plămânilor poate îmbunătăți, evident, funcționarea plămânilor, atenuând astmul, bronșita, dispneea și o mulțime de boli respiratorii, s-a constatat că poate ajuta și în cazul constipației, depresiei, oboselii sau chiar al problemelor dermatologice. Semnele afectării plămânului sunt: oboseală fizică și psihică, tristețe, modificarea timbrului vocii, tuse, transpirație.
Formulele pulmonare eficiente pe bază de plante conțin următoarele trei grupuri de plante: antitusive (potolesc tusea), astringente (acțiune aderentă asupra membranelor mucoase), expectorante (elimină flegma din piept).
Următoarele plante medicinale au efecte benefice asupra plămânilor noștri:
Lobelia este probabil una dintre cele mai uimitoare plante medicinale cunoscute de nativii americani. Cunoscută și ca tutun indian, lobelia curăță mucusul din plămâni și din țesuturile din jur.
Lumânărica este o plantă bogată în fier, magneziu, potasiu, sulf și vitamine care înmoaie mucusul, fortifică plămânii și calmează țesuturile inflamate și iritate, controlând accesele de tuse.
Iarba-mare acționează ca expectorant, ajutându-i pe cei care suferă de tulburări respiratorii, inclusiv astm și bronșită. Acționează ca diuretic și stimulează transpirația.
Semințele de fenicul sunt bogate în sulf și potasiu, acționând ca antiinflamator, calmând în același timp membranele mucoase.
Schinduful înmoaie și dizolvă masele întărite de mucus acumulat, scoțând reziduurile toxice prin sistemul limfatic, dar și mucusul și flegma din plămâni.
Gura-lupului nu e bună doar pentru sistemul nervos și detoxificare, ci e și bogată în nutrimente; creează o sinergie bună cu alte plante, ca feniculul și schinduful, detoxificând plămânii.
Lemnul-dulce acționează ca inhibitor al tusei, expectorant și laxativ, împiedicând înmulțirea virusurilor nocive și acționând ca stimulent asupra glandelor suprarenale. De asemenea, scoate excesul de lichid din plămâni, gât și organism, calmând inflamațiile.
Justicia adhatoda, cunoscută în medicina tradițională indiană ca adhatoda, este cel mai eficient curățitor pulmonar în medicina ayurvedică, acționând atât ca antibiotic, cât și ca reducător al cantității de flegmă; se combină bine cu majoritatea celorlalte plante medicinale și are acțiune de calmare a bronhiilor și curățare a plămânilor.
De un real folos în îmbunătățirea sănătății plămânilor sunt si exercițiile terapeutice ce combat melancolia, stările depresive, anxietatea, tendința de nu trăi ancorați în prezent.
Postul ținut cu sucuri de legume (plus cantități mai mici de suc de fructe) constituie un alt mod potrivit în care pot fi curățați plămânii fără a folosi medicamente pe bază de plante. Printre sucurile care ajută în mod deosebit curățarea plămânilor se numără cele de morcov, țelină, ceapă și struguri. Printre ceaiurile de plante medicinale ușor de găsit pentru curățarea plămânilor se numără cele din fenicul, schinduf și lumânărică. Cel mai recomandat este efectuarea curățării plămânilor după curățarea colonului, rinichilor și ficatului, dar în caz de urgență poate fi făcută oricând. Întrucât toxinele din intestine și ficat intră în sângele care merge la plămâni, curățarea colonului și ficatului poate rezulta într-un efect de sănătate superior pentru plămâni.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com