Aleșii locali suceveni, întruniți joi, 8 februarie, într-o ședință extraordinară de Consiliu Local, au aprobat proiectul de buget întocmit de primarul Ion Lungu pentru 2024, girând astfel alocarea de fonduri, din surse proprii, din fonduri europene atrase și din finanțări de la bugetul de stat, pentru demararea și/sau realizarea a peste 70 de proiecte de mare interes public.
„Fără îndoială, este un buget al dezvoltării. Valoarea totală generală este de 1.107 milioane de lei, din care 37% este destinat cheltuielilor de funcționare (383,4 milioane lei) și 62,77% pentru dezvoltare – 646,3 milioane lei. Este cel mai mare buget la dezvoltare pe care l-a avut Suceava vreodată”, a remarcat edilul-șef al municipiului reședință de județ.
Lungu a precizat că foarte mulți bani sunt alocați pentru repararea și modernizarea străzilor - 25 de milioane de euro (din care 8 pe reparații), capitol depășit doar de investiții și reparații în școli - 35 de milioane de euro. Alți 4 milioane de euro vor fi utilizați ca subvenții pentru transportul public local, în condițiile în care cea mai mare parte a călătorilor beneficiază de gratuitate – elevi, studenți, pensionari și o serie de categorii speciale, definite prin lege.
Referitor la multitudinea de proiecte care vor fi demarate și susținute de la bugetul local al Sucevei anul acesta, Ion Lungu a amintit în primul rând de etapa finală a rutei alternative Suceava – Botoșani, asfaltarea a 12 străzi de pământ, reabilitarea sistemului de transport și distribuție a energiei termice în sistem centralizat, pentru reducerea pierderilor și eficientizarea serviciilor oferite populației, realizarea unui parc fotovoltaic imens pe terenuri de la fosta Termica, parcare supraterană pe strada Ștefan Tomșa, reabilitarea termică a numeroase clădiri, inclusiv blocurile din zona centrală, sistem integrat de fluidizare a traficului, modernizarea unui număr mare de locuri de joacă, realizarea a două noi sensuri giratorii, o amplă parcare în zona Cetății de Scaun, o nouă sală de sport, cale de acces către viitoarea Sală Polivalentă, construirea unei creșe mari pe Dealul Mănăstirii, demararea amenajării Parcului Șipote ca zonă de agrement, eficientizarea energetică a mai multor clădiri publice și construirea a trei grădinițe noi.
Primarul Sucevei a remarcat faptul că a fost necesară reducerea drastică a cheltuielilor pe partea de funcționare, foarte multe fonduri fiind necesare pentru partea de cofinanțare a numeroaselor proiecte inițiate cu fonduri europene sau prin PNRR, pentru unele trebuind chiar accesate credite, valorile cumulate fiind mult peste posibilitățile de bugetare din încasarea de taxe și impozite.
”Ne confruntăm cu un an foarte greu - avem zeci de proiecte care trebuie cofinanțate cu aproape 70 de milioane de lei, adică în jur de 17 milioane de euro. Mai ales la proiectele finanțate prin PNRR. E o mare provocare, de aceea am limitat drastic cheltuielile de funcționare”, a spus Ion Lungu.
Primarul Sucevei a precizat că proiectul de buget a fost în dezbatere publică din decembrie, la realizarea sa a ținut cont și de solicitările consilierilor locali PNL, PSD, PMP, USR și Pro România, cu care a avut discuții preliminare. Tocmai de aceea, bugetul a fost votat, majoritatea, obligatorie, fiind obținută cu voturi de la mai multe partide.