Echipajele de ordine publică ale Jandarmeriei Suceava au constatat în flagrant pe parcursul anului trecut 59 de infracțiuni în baza Legii 143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Cifra este foarte mare și reprezintă în majoritate depistări ale unor tineri care aveau asupra lor ori consumau droguri în locuri publice, în parcuri, în mașini etc.
După cum ne-a declarat sergent major Roxana Botezatu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, în anul 2022 jandarmii au constatat 27 de infracțiuni de același gen. Vorbim așadar de o dublare a constatărilor flagrante privind deținători și consumatori de droguri.
Și aceste date statistice ale jandarmilor spun destule despre amploarea fenomenului de consum de droguri în județul Suceava, în special în zona municipiilor.
De altfel, mai toate datele din domeniu confirmă creșterea îngrijorătoare a fenomenului.
Inclusiv procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, care gestionează dosarele penale privind traficanții de droguri, au avut foarte multe dosare în lucru anul trecut, parte din ele fiind trimise spre judecată, în instanță.
Din păcate, după cum s-a constatat în multe zone din județ, traficanții săltați de structurile de combatere a crimei organizate sunt înlocuiți în scurt timp de alții. Deși pedepsele primite de traficanți sunt în general mari, mirajul banilor îi face pe mulți tineri să-și asume riscuri foarte mari, chiar dacă majoritatea își distrug viitorul.
Evident, sunt mulți traficanți pentru că există și mulți clienți, cei mai mulți dintre tineri și foarte tineri.
Cele 59 de infracțiuni legate de droguri constatate anul trecut de jandarmi reprezintă doar acțiunile individuale ale acestora. Există mai multe locații ca parcări, parcuri pe la care jandarmii trec periodic și unde, în urma cercetărilor și a perchezițiilor corporale, sunt depistate substanțe interzise.
În aceste cazuri este vorba de cele mai multe ori de consumatori de droguri.
O parte din aceste infracțiuni constatate de jandarmi vin și în baza informațiilor pe care le au de la structurile de combatere antidrog, astfel că printre cei prinși sunt și dealeri mai mari sau mai mici.
Fenomenul consumului de droguri este vizibil și în trafic, după ce polițiștii rutieri au început să facă mult mai des controale cu aparatele DrugTest.
De cele mai multe ori este vorba de consumatori de droguri ieftine, care însă sunt cel puțin la fel de nocive ca cele mai scumpe și din categoria drogurilor de mare risc.