Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 31 (8560)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Oboseala suprarenalelor

Oboseala suprarenală este un termen folosit pentru a defini oboseala și alte simptome cauzate de o funcționare deficitară a glandelor suprarenale în cazul persoanelor care sunt sub stres fizic, mental sau emoțional.

Oboseala suprarenală îți răpește lumea tehnicoloră, lăsând-o în alb și negru. Este greu să te dai jos din pat dimineața sau să te simți vreodată odihnit. Nivelul energetic este scăzut, la fel și motivația și concentrarea, iar apetitul sexual a dispărut complet. Pentru a înțelege cu adevărat epuizarea glandelor suprarenale, trebuie să vezi, în primul rând, cum ai ajuns să fii atât de obosit.

Hormonal, când intrăm în reacția de „luptă sau fugi”, glandele suprarenale sunt activate pentru a produce adrenalină (și noradrenalină), care provoacă modificările fiziologice ale reacției la stres (pupilele se dilată, sângele părăsește organele digestive și inundă mușchii mari ai brațelor și picioarelor, inima bate puternic și ritmul respirator se accelerează). Adrenalina este un hormon puternic și poate provoca leziuni celulare în urma supraactivării. Așa că organismul atenuează acest risc secretând cortizol – hormonul nostru steroidian natural – pentru a limita afectarea celulară, provocată de prea  multă adrenalină.

Cortizolul ajută aducând rapid energie prin eliberarea depozitelor de zahăr din ficat. Reacția acută la stres este importantă pentru supraviețuirea noastră și, în circumstanțe ideale, este de scurtă durată. Problema pentru oameni este aceea că, din cauza creierului nostru foarte mare, suntem capabili să extindem reacția la stres prin amintiri și frică de viitor sau temeri din trecut. Prelungim reacția la stres când continuăm să ne gândim la amenințare. Acest stres cronic e periculos pentru sănătate: duce la hiperglicemie, pierderea masei musculare, tensiune arterială ridicată, reacție imunitară scăzută și tulburări de somn.

Se știe că 43% dintre adulți suferă efecte adverse din cauza stresului. Și 75 până la 90% dintre toate vizitele medicale sunt într-un fel legate de stres. O reacție prelungită la stres inundă organismul cu un exces de cortizol și adrenalină, ceea ce duce la numeroase efecte asupra sănătății, inclusiv boli cardiovasculare, osteoporoză, tulburări intestinale, creștere în greutate și obezitate, cancer, anxietate și depresie. Stresul prelungit este unul dintre factorii majori care supun populațiile aflate în pericol - rezidenți în zone cu criminalitate ridicată, refugiați, minorități oprimate, victime ale violenței domestice - unui risc mult mai mare de îmbolnăvire și boală.

Corpul este astfel conceput pentru a menține homeostazia - echilibrul atent între hormoni, electroliți și neurotransmițători - astfel încât să putem funcționa optim. Când un hormon, cum ar fi cortizolul, rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă îndelungară de timp, organismul încearcă să-l readucă la nivelul normal. Face acest lucru prin reducerea numărului de receptori ai cortizolului, în ciuda experienței de stres continuu. Numim această stare oboseală suprarenală. Stresul, fie fizic, emoțional sau ambele, rămâne ridicat, dar nivelurile de cortizol scad sub normal. Această stare se caracterizează prin oboseală și o varietate de alte simptome: oboseală; anxietate; dificultatea de a te trezi dimineața, în ciuda unui somn bun; iritabilitate/schimbări dese de dispoziție; palpitații; gândire încețoșată; creștere în greutate; infecții recurente; memorie slabă; dureri de cap; insomnie; hipoglicemie (glicemie scăzută); depresie; amețeală când te ridici din poziția șezut; poftă de dulciuri/cafeină/sare; apetit sexual scăzut.

Cauze emoționale ale stresului pot fi: stresul situațional; probleme de relație/familie; căsătorie; divorț; schimbarea mediului de acasă; probleme de muncă; provocări financiare; moartea sau boala unei persoane dragi; lipsa de siguranță în casă; amenințarea cu violență; rasism sau alte prejudecăți; stres emoțional nerezolvat; griji; mânie; vinovăție; anxietate; frică; depresie; rușine.

Printre cauzele fizice ale stresului sunt: exerciții fizice în exces; intervenții chirurgicale; droguri; rănire; boală și infecție; alimente inflamatorii; expunere la toxinele din mediu; alergii cronice sau severe; muncă în exces și în schimbul de noapte; privare de somn; temperaturi extreme; durere cronică; boală sau inflamație.

Simptomele oboselii suprarenale sunt destul de nespecifice. Cineva care are aceleași simptome poate fi în perimenopauză sau să aibă hipotiroidie ori o boală cronică, de exemplu. Acesta este motivul pentru care testarea pentru oboseală suprarenală și alte cauze specifice de oboseală sunt atât de importante.

Este important să ne amintim că glandele suprarenale nu sunt cauza. Cel mai bun mod de a trata oboseala suprarenală este de a trata cauza: stresul.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oboseala suprarenalelor.
 Vizualizări articol: 2922 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 21 voturi
Oboseala suprarenalelor5.0521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei