179 de profesori suceveni trecuți de vârsta pensionării vor să-și prelungească activitatea didactică și în anul școlar viitor, iar legea le permite acest lucru.
Cei mai mulți predau în învățământul preșcolar și primar (educatori și învățători), dar regăsim profesori de la toate disciplinele care doresc să rămână la catedră și după 65 de ani (în cazul bărbaților) sau 63 de ani (femei).
Aceștia au depus cereri în acest sens și au primit avizul din partea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava pentru a-și continua activitatea didactică în anul școlar următor.
Cererile de menținere în activitate au fost analizate în cadrul consiliilor de administraţie ale școlilor și, ulterior, în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ) Suceava.
Au primit acordul pentru a profesa în continuare 37 de învățători, 33 de educatoare, 16 profesori de tehnologii, 15 profesori de matematică, educație fizică (13 profesori), chimie/fizică (8), limba română (7) etc.
Pe lângă cele 179 de cereri avizate de IȘJ Suceava, cu acordul de menținere în activitate, alți 70 de profesori se vor pensiona în acest an școlar, începând cu 1 septembrie 2024, anticipat sau la limită de vârstă.
- 53 de profesori peste 65 de ani
53 dintre cadrele didactice care au primit ”ok-ul” de a rămâne titulari și în anul școlar 2024-2025 au peste 65 de ani.
O parte au mai beneficiat de menținere în activitate un an sau doi, alții fiind la prima solicitare de menținere la catedră.
Dintre cei peste 65 de ani, cei mai mulți vor rămâne în activitate pe un post de învățător (11), profesor de sport (8), tehnologii (8), matematică (5) etc.
Printre cei care au 65 de ani și au cerut menținerea în activitate, sunt și manageri ai unor unități din județ: Dorina Vieriu - directoarea Grădiniței cu Program Prelungit "Așchiuță" Suceava, Virginel Iordache - directorul Colegiului Național de Informatică "Spiru Haret" Suceava, Dan Popescu - directorul Colegiului Național "Ștefan cel Mare" Suceava.
Potrivit metodologiei, cadrele care până la 1 septembrie 2024 împlinesc 65 de ani și solicită menținerea în activitate trebuie să îndeplinească o serie de condiții - grad didactic I sau cu titlul științific de doctor, efectuează stagiul minim de cotizare, dovedește competență profesională deosebită, a obținut calificativul “Foarte Bine” și fără sancțiuni disciplinare în ultimii 5 ani școlari încheiați.
- 126 de cadre didactice femei, între 62 și 65 de ani
Cealaltă listă a cadrelor care vor rămâne să predea la clasă cuprinde 126 de nume de profesoare, cererile acestora fiind analizate după un alt act normativ.
Sunt profesoare care au între 62 și 65 de ani și care pot continua să lucreze în învăţământ până la vârsta de 65 ani, dacă doresc.
Ulterior, după împlinirea celor 65 de ani, ele pot solicita menținerea în activitate pentru încă trei ani.
Sunt cadre didactice de la toate disciplinele, cele mai multe educatoare și învățătoare.
Sunt și câțiva manageri de școli, printre careTatiana Hladiuc – directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, Niculina Niță – directoarea Grădiniței cu Program Prelungit "1-2-3" Suceava, Gabriela Mihai – directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava.
Prevederile care vizează cadrele didactice femei au fost introduse la începutul lui 2019, când Ecaterina Andronescu a modificat un articol din metodologia privind mobilitatea personalului didactic.
Înainte de acest articol, cadrele didactice femei puteau rămâne la catedră până la 62 de ani, vârsta de pensionare, plus încă trei ani prelungire, până la 65 de ani.
Curtea Constituțională a considerat că această prevedere discriminează femeile, drept pentru care ele pot solicita să lucreze până la 65 de ani, iar după această vârstă să aibă dreptul la încă trei ani prelungire.
Tot din toamna acestui an, 70 de cadre didactice din județ vor ieși la pensie, 10 dintre ele solicitând pensionarea anticipată, restul fiind la limita de vârstă.