Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 30 (8559)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

„Cufărul de la Sinaia”

Piese excepționale din colecția inestimabilă Iorga-Pippidi, expuse la Muzeul de Istorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Piese excepționale din colecția inestimabilă Iorga-Pippidi sunt expuse la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava și vor putea fi admirate în perioada februarie-martie 2024.

Vernisajul expoziției-eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere” a avut loc marți, 6 februarie, în prezența curatorului expoziției, dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, a dr. Monica Dejan, șef de Serviciu Arheologie, care a coordonat echipa de la Suceava, și a directorului Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu.

„Este o expoziție specială, ca toate expozițiile pe care le-am organizat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, este una deosebită, datorită subiectului, dar deosebită și prin valoarea și frumusețea estetică a patrimoniului, pe care Muzeul Național de Istorie a României l-a adus anul acesta și la Suceava. Este o expoziție care prezintă piese excepționale ce i-au aparținut celui mai mare istoric român, Nicolae Iorga, realizată la 150 de ani de la naștere. Anul acesta se împlinesc 153 de ani de la nașterea istoricului Nicolae Iorga (n. 5 iunie 1871, Botoşani - d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judeţul Prahova)”, a spus directorul Emil Ursu.

 

  • Mărturii

 

Curatorul expoziției, dr. Cristina Păiușan-Nuică, a explicat că pentru a-l cunoaște mai bine pe omul Nicolae Iorga, pentru a cunoaște personalitatea lui ar fi recomandat să vizităm expoziția de la Muzeul de Istorie, unde se află piese din donația făcută în anul 2021 Muzeului Național de Istorie a României de către profesorul dr. Andrei Pippidi, nepot al marelui savant Nicolae Iorga.

Acesta a adunat și păstrat timp de decenii toate aceste mărturii ale vieții, activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice și politice ale lui Nicolae Iorga, iar printr-un act de cultură și generozitate le-a donat Muzeului Național de Istorie a României, devenind astfel parte a patrimoniului național.

Una dintre clauzele donației puse de profesorul dr. Andrei Pippidia fost ca Expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere” să ajungă în toată țara, pentru ca publicul să aibă acces mai ușor la piesele ce i-au aparținut istoricului Nicolae Iorga.

 

  • „Cufărul de la Sinaia”

 

Donația, „cufărul de la Sinaia”, după cum a spus curatorul expoziție, cuprinde circa 1.000 de bunuri culturale, de la certificatul de naștere, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor,la medalii, decorații și insigne primite de către Nicolae Iorga din țară și din străinătate de-a lungul vieții, fotografii de familie și oficiale, tablouri, desene, reproduceri după desenele reginei Elisabeta și ale reginei Maria, documente etc.

Cercetătoarea Cristina Păiușan-Nuică a avut privilegiul să facă parte din echipa care a mers la Sinaia, „a fost un moment absolut de grație”,și a deschis, după foarte mult timp, cufărul de călătorie cu care Nicolae Iorga s-a întors din Statele Unite ale Americii, care conținea obiectele expuse la muzeu.

Curatorul a amintit publicului și faptul că „în seara zilei de 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost luat din casa sa de la Sinaia de o echipă de șapte legionari. Familiei i s-a spus că-l vor duce la București pentru o anchetă a Poliției Legionare. În aceeași zi îi fuseseră răvășite biroul de la Institutul de Istorie Universală din București și casa de la Vălenii de Munte. A fost găsit în dimineața zilei de 28 noiembrie 1940, lângă pădurea Strejnic, acoperit de brumă. Fusese asasinat”.

 

  • Documente și fotografii

 

Sucevenii pot admira în expoziție câteva dintre cele mai importante diplome de Doctor Honoris Causa de la marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele românești - colanul Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine: Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania, și multe altele.

La muzeul sucevean sunt expuse documente și fotografii cu autograf primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara și principesa Elena, alături de piese vestimentare, obiecte personale, documente aflate în patrimoniul Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Arhivelor Naționale ale României și Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

 

  • Documente ce arată legăturile lui Nicolae Iorga cu Bucovina

 

Peste tot în țară, pe unde a ajuns expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”, spune curatorul, s-a încercat includerea de piese de patrimoniu din locurile respective. De aceea, nu lipsesc din expoziția de la Suceava nici documente ce arată legăturile lui Nicolae Iorga cu Bucovina, precum Diploma Universității din Cernăuți, Facultatea de Teologie Ortodoxă, prin care i se conferă profesorului titlul de Doctor Honoris Causa, la 14 martie 1920, și o importantă și rară decorație: Ordinul Steaua Polară în grad de Mare Cruce, primit de către istoric de la regele Gustav al V-lea al Suediei în anul 1930. Sunt piese care au fost expuse doar la Suceava.

Curatorul Cristina Păiușan-Nuică a completat că „donația făcută de profesorul dr. Andrei Pippidieste cea mai mare donație din istoria Muzeului Național de Istorie a României, fondat în anul 1972, cea mai importantă donație ca valoare istorică. Prin această expoziție îl descoperim pe Iorga – omul, Iorga - marele istoric, Iorga - fondatorul, Iorga – profesorul universitar (chiar el spunea că cea mai importantă profesie a lui a fost aceea de profesor), a fost 45 de ani profesor la universitatea bucureșteană, formând generații întregi de studenți și scriind și predând foarte mult, nu numai la universitatea bucureșteană”.

Cei care doresc să viziteze expoziția trebuie să știe că un bilet pentru adulți costă 10 lei, pentru pensionari: 5 lei, iar pentru elevi/studenți: 2,5 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piese excepționale din colecția inestimabilă Iorga-Pippidi, expuse la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Piese excepționale din colecția inestimabilă Iorga-Pippidi, expuse la Muzeul de Istorie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei