Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 7 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 30 (8559)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Ne este frică că ne-am înșelat?

Pentru foarte mulți români momentul în care realizează că s-au înșelat, au fost manipulați (adică prostiți), au judecat eronat realitatea sau doar un fenomen este grav! Cei mai mulți refuză realitatea și persistă în greșeală, deși în sinea lor acceptă realitatea. Această atitudine, valabilă inclusiv la persoane educate și echilibrate emoțional (adică nu ”dungiți”) este motivată de un sentiment de jenă. Această rușine în a aprecia că ne-am înșelat vine de la credința total aiurea că trebuie să fim consecvenți în judecăți și opțiuni. Daniel Defoe spunea, dur dar adevărat, că doar boii sunt consecvenți! Și avea perfectă dreptate! De ce nu recunoaștem că am greșit când am apreciat și votat un politician care, ulterior, s-a arătat a fi ”foarte limitat” și fără scrupule? Și de ce persistăm în a-i căuta calități în loc să spunem clar că ne-a păcălit! Vreți exemple? Băse și Klauss sunt cele mai evidente!!

În istoria planetei cele mai ascuțite minți și cei mai de succes cetățeni s-au înșelat și au greșit, de multe ori cu consecințe grave pentru ei sau pe plan național. Greșeala recunoscută care, conform înțelepciunii populare, este pe jumătate iertată, ne face să reevaluăm afirmațiile și acțiunile, să propunem o altă abordare și să ajungem la concluziile corecte. Ce este rușinos în această schimbare? Mai ales că afirmațiile inițial greșite au fost cauzate de informații eronate sau parțiale, de un val de opinii care ne-au copleșit prin amploare (imaginea germanului harnic, corect și disciplinat spre exemplu!) sau pur și simplu am urmat părerea unor persoane pe care le-am considerat mai calificate decât noi în domeniu.

Un alt fenomen care determină reevaluarea unor persoane sau acțiuni este schimbarea rapidă și neașteptată a realității curente. În momentul în care apar modificări socio-economice de amploare, generate de situații deosebite (crize sanitare, război, urgențe financiare etc.) evaluările societății și ale fiecărui membru al ei suferă, de regulă, transformări de percepții. Demnitarii care în mod normal se achitau satisfăcător de obligații sunt puși în fața situațiilor limită și trebuie să își demonstreze competența. Cum o fac, vedem! Ne schimbăm părerea despre ei? Da, în majoritatea cazurilor!!

Trebuie să ne adaptăm acestei lumi nebune dacă vrem să supraviețuim decent. Și să ne schimbăm opiniile sau să modificăm sensul acțiunilor proprii în funcție de noile realități! Dar să nu o facem în ”genunchi”, precum marea majoritate a demnitarilor (oare câtă demnitate au?). Vom fi mai apreciați dacă vertical și cu argumente ne vom prezenta noile opțiuni și vom justifica greșelile trecutului. Parafrazând cronicarul, aș spune: Să fim peste ”vremi”, nu vremurile peste noi. Avem națiuni și reprezentanți ai lor din fostul ”lagăr socialist” care își promovează cu aplomb și pricepere interesele! Noi de ce nu?

Ajung, din nou, să repet obsedant că cei care chiar dacă greșesc ne pot aduce în zona din UE unde merităm, dar și pe plan mondial ca țară respectată sunt cei educați. Lăsați să greșească elita! Își vor da repede seama de eroare, o vor îndrepta și vor reprezenta România cu succes. Ei ne vor ”vindeca” la nivel național de frica de greșeli! Iar pe plan personal trebuie să acceptăm că am greșit și să nu perseverăm în eroare. E diabolic!

 

PS: Trist: celor care crezi că le pasă de tine sunt în general cei care vor să râdă de cineva. Te-ai nimerit tu! Vor fi și alții!!

 

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ne este frică că ne-am înșelat?.
 Vizualizări articol: 568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne este frică că ne-am înșelat?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei